INTERVIEW: Marc en Dirk Pinte (Leuvense Kerstmarkt)

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

De Leuvense Kerstmarkt is toe aan de 30ste editie en pakt voor die feestelijke gelegenheid uit met enkele unieke attracties. Zo kunnen de bezoekers van 7 tot 25 december genieten van ‘Ladeuze On Ice’ terwijl de traditionele kerstmarkt voor één keer wordt georganiseerd in het Sint-Donatuspark van 7 tot 20 december. “Het wordt een heel speciale editie”, zegt organisator Dirk Pinte.

De 30ste editie van de Leuvense Kerstmarkt staat voor de deur. Wat kunnen de bezoekers verwachten op deze feesteditie?

Dirk Pinte: “We moeten dit jaar noodgedwongen verhuizen naar het Sint-Donatuspark omwille van de werkzaamheden op het Herbert Hooverplein. We hebben dan van de nood een deugd gemaakt en gekozen om in het stadspark een feeëriek verlichte kerstmarkt te organiseren. Het is tenslotte een feesteditie. Bovendien zagen we de kans om enkele unieke attracties aan te bieden aan de bezoekers op het Ladeuzeplein. Daar organiseren we van 7 tot 20 december ‘Ladeuze On Ice’. Het is al enkele jaren geleden dat er in Leuven nog een ijspiste verscheen maar dat is bij deze rechtgezet. Op het Ladeuzeplein komt ook een reuzenrad en een glijbaan in ijs. Kortom, de winterpret is verzekerd tijdens de Leuvense Kerstmarkt. Meer zelfs, in Leuven mogen we dit jaar zonder blozen spreken van het grootste ijsconcept van het land.”

Gaat ‘Ladeuze On Ice’ de traditionele kerstmarkt niet overschaduwen?

Dirk Pinte: “Dat denk ik niet. Integendeel. We hebben naar goede gewoonte een heel uitgebreide kerstmarkt voorzien in het Sint-Donatuspark. De teller staat ondertussen op 170 standen. Ter vergelijking: de eerste editie van de Leuvense Kerstmarkt in 1988 telde 30 standen. In de aanbieding onder meer de traditionele kerststanden maar ook een Provençaalse kerstmarkt. Uiteraard is er ook de eenmalige kerst-Würst van Jeroen Meus. Aan de kiosk in het stadspark kunnen de bezoekers ook genieten van heel wat optredens en randanimatie.”

Wie staat er allemaal op het podium?

Marc Pinte: “Belle Perez opent de concertreeks. Ook Paul Severs, John Terra, Sergio, Lisa Del Bo, Jo Lemaire, Paul Michiels, Barbara Dex en Mama’s Jasje komen optreden. Leuk is ook dat we op zondag 17 december een verjaardagsspecial organiseren. We willen dit jaar ook zoveel mogelijk ex-peters van de Leuvense Kerstmarkt uitnodigen. Dit jaar is Stan Van Samang overigens onze peter voor het goede doel. Dit jaar is dat Transplantoux van het UZ Leuven.”

Dertig jaar Leuvense Kerstmarkt is een mijlpaal. Kan je je nog herinneren hoe het allemaal is begonnen?

Dirk Pinte: “We organiseerden met een vriendgroep Student Fashion op de Oude Markt. Via onze sponsor kregen we de vraag of we ook een evenement konden organiseren op het Herbert Hooverplein. Om de dode winter nieuw leven in te blazen, besloten we om een kerstmarkt te organiseren. De eerste editie was een succes met 10.000 bezoekers. Ik weet nog dat de betreurde journalist Hugo De Keyser in de krant schreef dat het evenement het begin was van een lange traditie. Hij heeft gelijk gekregen want ondertussen zitten we aan 800.000 bezoekers per editie.”


Een traditie van dertig jaar levert ongetwijfeld historische momenten op…

Marc Pinte: “Uiteraard. Voor mij is het onverwachte bezoek van koningin Fabiola nog steeds een bijzonder moment. Ik stond te praten met Rik Van Samang, de peter van Stan, toen ik plots in mijn ooghoek koningin Fabiola meende te herkennen. Ik dacht dat ik me vergiste maar dat bleek niet het geval. De koninklijke familie was wel degelijk onaangekondigd afgezakt naar de Leuvense Kerstmarkt. Ze hadden hun wagen gewoon in de Ravenstraat geparkeerd. Uiteraard was er wel staatsveiligheid aanwezig. Ik kreeg het er nog mee aan de stok toen ik foto’s wou maken van de koningin. Gelukkig toonden ze genade toen duidelijk werd dat ik deel uitmaakte van de organisatie van de Leuvense Kerstmarkt.”

Naar verluidt is het een andere keer minder goed afgelopen voor je…

Marc Pinte: “Ja, dat klopt. Er was een feestje aan de gang maar dat moest stipt eindigen om 1 uur. Om 1 na 1 zag ik al meteen blauwe lichten en even later werd ik opgepakt voor geluidsoverlast. Gelukkig bleek de Leuvense politie vergevingsgezind en kwam er niets van uiteindelijk.”

Dirk Pinte: “Er is ook eens een medewerker opgepakt. De bus van Radio Donna was om 2 uur ’s nachts tegen een verkeersbord geschoven en had zich vastgereden. De enige oplossing was de paal omzagen maar één van de buurtbewoners belde de politie. De medewerker werd even later opgepakt wegens het vernielen van stadsmeubilair. Hij zou pas terug vrijgelaten worden als er een nieuwe paal stond. Gelukkig hebben de stadsdiensten dat in orde gebracht om 7 uur ’s ochtends.”

De editie van 1998 was ook bijzonder. De Leuvense Kerstmarkt werd toen bijna letterlijk weggeblazen…

Dirk Pinte: “Memorabele nacht. De weerman had een zware storm voorspeld en in heel het land werden evenementen afgelast. Ik wou kost wat kost de Leuvense Kerstmarkt laten doorgaan en kon gelukkig rekenen op de hulp van een bevriende firma die bereid was om een nachtje door te werken om alles stevig te verankeren. Zelfs Peter Van Laet -die in dat jaar onze peter was- kwam helpen. De ene na de andere vrachtwagen kwam aangereden met materiaal om te voorkomen dat de standen zouden wegwaaien. Het was een zware nacht maar de Leuvense Kerstmarkt bleef wel overeind. Tja, een mens maakt wat mee op 30 jaar Leuvense Kerstmarkt.”

Meer info: www.leuvensekerstmarkt.com

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens