Carl Devlies over nieuwe lening OHL "Strenge voorwaarden of geen lening"

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Voetbalclub OHL vraagt een bijkomende lening gevraagd aan de stad Leuven. Schepen Carl Devlies (CD&V) is bereid om anderhalf miljoen euro extra te lenen aan de club maar wil deze keer wel rente vragen. De oppositie is kritisch maar wil net zoals het stadsbestuur strenge voorwaarden om de extra lening goed te keuren. “Niemand wil een onafgewerkte tribune”, klinkt het relatief eendrachtig.

OHL zit verlegen om financiële middelen. Voor zover dat nog niet duidelijk was na de degradatie naar 1B is dat nu zo klaar als pompwater. door de degradatie naar eerste klasse B (de nieuwe tweede klasse, nvdr) het budget gehalveerd is van 9 tot 4,5 miljoen euro. Bijkomend probleem is dat de verwachte opbrengst van de zitjes en de skyboxen in de nieuwe tribune lager zal uitvallen nu grootheden zoals Anderlecht, Brugge en Standard niet meer op Den Dreef zullen verschijnen. Conclusie: om zowel de nieuwe tribune (OHL beloofde zelf 1,5 miljoen euro te investeren, nvdr) als de snelle terugkeer naar 1A te realiseren, moet OHL op zoek naar extra geld.

OHL stadionDe stad Leuven staat niet weigerachtig tegenover een bijkomende lening maar verbidt er wel strenge voorwaarden aan. OHL kreeg recentelijk immers al een renteloze lening van 3,5 miljoen euro maar dat sprookje gaat deze keer niet door. Schepen Carl Devlies (CD&V): “Er is inderdaad een groot verschil met de voorgaande leningen. Die waren renteloos maar voor deze bijkomende lening vraagt de stad Leuven wel rente aan de club. Bovendien legt het stadsbestuur extra voorwaarden op aan de club om de lening goed te keuren. De komende weken moet de clubleiding een plan over de hervorming van de bestuursstructuren voorleggen aan de revisor die de stad aanduidde toen wij de renteloze lening van 3,5 miljoen toekenden. Zo kan het niet langer dat bestuurders die het geld beheren zichzelf controleren. Het bestuur moet zich ook meer openstellen voor nieuwe investeerders en voor mensen die voor extra knowhow kunnen zorgen binnen de club. En het bestuur moet een luisterend oor bieden aan de supporters zodat er samen met hen aan de toekomst van de club kan worden gebouwd.”

Carl-Devlies-1Carl Devlies wijst er ook op dat er aan de eventuele nieuwe lening, in tegenstelling tot de eerdere lening van 3,5 miljoen euro, wél intresten en een strikt terugbetalingsplan verbonden zullen worden. Het bestuur van OHL maakt zich sterk dat, als de lening wordt toegekend, de opbrengst van eventuele transfers naar het sportief budget zal vloeien. Op die manier kan coach Emilio Ferrera het nieuwe seizoen aanvatten met een kern die in eerste klasse B mee kan strijden om de verloren plaats in eerste A zo snel mogelijk weer in te nemen. De bijkomende lening wordt wellicht besproken op de gemeenteraad van juni.

Groen: “Garanties inbouwen!”

Thomas Van Oppens van Groen: “Het stadsbestuur moet deze keer wel eisen dat OHL de lening ook moet afbetalen als de club in 1B speelt. Groen kan zich vinden in een bijkomende lening maar er moeten garanties worden ingebouwd voor het geval dat de club het geleende geld niet kan terugbetalen. Dat lijkt me logica zelve. Onder strenge voorwaarden kan Groen zich achter de bijkomende lening scharen.”

N-VA: “Transparantie graag!”

renate-hufkens-verticaal“OHL moet dringend werk maken van een transparant management”, zegt Renate Hufkens. “We eisen garanties want de stad mag niet met geld naar OHL gooien. Het geld groeit niet aan de bomen, zelfs niet in Leuven. N-VA wil inzage in het tweede rapport van de bedrijfsrevisor vooraleer er een extra lening met rente wordt toegestaan aan OHL.”

 

Open Vld: “Strenge voorwaarden!”

Sabine Bovend’aerde van Open Vld had al voorspeld dat OHL financieel in nauwe schoentjes zou komen na de degradatie en ze kreeg zowaar gelijk. Open Vld pleit naar aanleiding van de nieuwe lening nogmaals voor een waarnemer van de stad Leuven bij OHL. “Een bijkomende lening is een bijkomende reden om een waarnemer van de stad te installeren bij OHL. De club heeft het stadsbestuur met de rug tegen de muur gezet.”

OHL2020: “Het is bedelen”

Mike Naert Het DepotMike Naert: “Het beleid moet dringend verder professionaliseren of OHL gaat de dieperik in. Er zijn mensen die willen investeren in de club maar ze krijgen de kans niet. Blijkbaar is er over nieuwe investeerders onenigheid tussen de voorzitter en de CEO. Dat belooft niet veel goeds natuurlijk. De CEO bedelt blijkbaar liever bij de stad Leuven.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens