INTERVIEW: Big Bill (67) “Toch liever een levende legende”

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Big Bill is helemaal terug. De 67-jarige levende legende heeft enkele moeilijke jaren achter de rug door gezondheidsproblemen maar de bluesmuzikant in hart en nieren voelt zich naar eigen zeggen terug kiplekker. Meer zelfs, hij pakt uit met de nieuwe single ‘Jimi Jimi’ en staat op 25 mei op het podium van Het Depot op de Martelarenplein in Leuven. Allen daarheen!

Big BillLeuvenaar Armand Hombroeckx, beter bekend als de legendarische Big Bill, is klaar om zich terug in de schijnwerpers te begeven. Geen evidentie op 67-jarige leeftijd, zeker niet na een behoorlijk intens leven om het zo maar even uit te drukken. Bovendien had de Leuvense blueslegende de voorbije jaren af te rekenen met gezondheidsproblemen. Dieptepunt in dat verhaal was een herseninfarct in januari 2013 met een zware revalidatie tot gevolg. De jaren daarop kreeg Big Bill af en toe nog eens een inzinking maar eigenlijk was er maar één zekerheid in het hele verhaal: Big Bill moest en zou opnieuw op het podium staan. “Ik doe maar één ding echt graag en dat is muziek spelen”, aldus Big Bill destijds. Armand bleef ook optreden, zij het wel sporadisch en op kleinere locaties zoals bijvoorbeeld zijn geliefde Libertadfeesten. Ondertussen voelt Big Bill zich echter klaar om terug meer van zich te laten horen. Dat doet hij letterlijk met de nieuwe single ‘Jimi Jimi’ en met een groot optreden in de Leuvense concertzaal Het Depot.

Big Bill, je bent helemaal terug als we het zo horen

“Je mag er gerust van zijn! Big Bill is nog niet dood. Integendeel, ik heb de nodige gezondheidsproblemen gehad maar die zijn grotendeels achter de rug. Ik voel me goed in mijn vel. Soms heb ik nog wel eens een minder goede dag maar dat valt alsmaar minder vaak voor. Trouwens, af en toe eens een mindere dag hebben, is redelijk normaal op 67-jarige leeftijd. Ik denk dat het publiek mij dat wel zal vergeven maar ik ben vastbesloten om mezelf voor de volle 200 % te geven op het podium. Dat heb ik trouwens altijd gedaan. Muziek is mijn leven. Vroeger, nu en in de toekomst. Zonder muziek zou ik het niet lang meer trekken.”

Over muziek gesproken…je hebt zowaar een nieuwe single?

“Dat klopt. Er is een nieuw plaatje klaar en dat heet ‘Jimi Jimi’. De muziek werd geschreven door mijn kozijn Charly Verbinnen. Topkerel! Ik heb op zijn vraag dat nummer ingezongen en het is een mooie single geworden. Uiteraard is het een ode aan de legendarische Jimi Hendrix. Ik moet zeggen dat ik veel plezier heb beleefd aan de opname van de single. Toen Charly me vroeg om zijn nummer in te zingen, heb ik dat met veel goesting gedaan. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de mensen op het nieuwe nummer.”

Big-Bill-2014-1Is die nieuwe single een voorbode van een nieuwe plaat?

“Dat is een goede vraag. Ik zou heel graag nog eens een full cd maken in mijn leven. Tenslotte ben ik nog lang niet dood. Ik had gedacht dat iemand anders in mijn plaats de nieuwe liedjes wel zou maken maar dat gebeurt blijkbaar niet. Ik denk dat ik dus zelf eens uit mijn ‘krammen’ zal moeten schieten. Als alles goed gaat, hoop ik dit najaar werk te kunnen maken van een nieuwe plaat. Dat zou fantastisch zijn want zoals ik al zei…muziek is mijn leven. Trouwens, ik ben liever een levende legende dan een dode legende. Het is maar dat ze in Leuven en omstreken weten dat ze nog niet verlost zijn van Big Bill.”

 

 

25 mei wordt een belangrijke dag. Je gaat een groot optreden doen in de Leuvense concertzaal Het Depot. Wat mogen de fans verwachten?

“Dat wordt inderdaad één van de hoogtepunten dit jaar. Ik kijk er enorm naar uit om nog eens op het podium te staan in Het Depot. Toen ik 60 jaar jong werd, heb ik daar ook gespeeld voor een uitverkochte zaal. Dat was uiteraard heel plezant. Ik wil die stunt nog eens overdoen en voor minder dan een uitverkochte zaal doen we het bij wijze van spreken niet. Wat mogen de mensen verwachten? Big Bill zoals ze hem kennen met zijn trouwe vrienden zoals bijvoorbeeld Stoy Stoffelen en Jean Vandooren. Maar er is meer want ik ben van plan om heel wat muzikale vrienden uit te nodigen. Ik wil wel eens weten hoe het met die mannen hun gezondheid gaat. Ook zij worden er niet jonger op natuurlijk. Ik hoop bijvoorbeeld dat Roland een paar liedjes mee komt spelen. We zien wel wie er tijd en goesting heeft maar het zal met zekerheid een muzikaal feest worden in Het Depot.”

Meer info over het concert ‘Nen avond met Big Bill’ op www.hetdepot.be

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens