Installatie toont laatste cijfers over wonen in Leuven

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Sinds maandag krijgen bewoners en voorbijgangers aan HAL 5 de meest recente cijfers over wonen in Leuven te zien. In samenwerking met de stad Leuven en Research[x]Design – KU Leuven plaatste Stad en Architectuur vzw een installatie om de resultaten uit het woononderzoek van de stad uit 2017 te tonen. Tot 19 mei staat de installatie aan HAL 5. Nadien verhuist ze naar Sportoase aan de Philipssite en vervolgens naar het Sluispark.

Aan de hand van vier verhalen komen bewoners en voorbijgangers alles te weten over de Leuvense woonmarkt en haar bewoners. Hoe evolueren de woonprijzen in verhouding tot de gezinsinkomens? Hoe ziet het woonaanbod eruit? Verandert de samenstelling van de huishoudens? Zijn er voldoende eengezinswoningen voor jonge gezinnen? Wat met het aanbod van woningen voor mensen met een leefloon?

Interactieve beeldschermen

Voorbijgangers kunnen de verhalen op zes interactieve beeldschermen bekijken. Even drukken op de knoppen en verschillende woonscenario’s verspreiden zich over de schermen. De gebruikers kunnen hun veronderstellingen toetsen aan de feiten. Daarnaast kunnen ze suggesties voor de Leuvense woonmarkt doen: wat hun woonkeuze bepaalt, wat zij denken dat er moet gebeuren voor een beter woonaanbod, hoe de stad jonge mensen kan stimuleren om in Leuven te blijven wonen en wat kan gedaan worden om het woonaanbod te verbeteren voor mensen met een leefloon. Deze reacties zijn een bron voor nieuwe initiatieven van de Stad, Stad en Architectuur en de KU Leuven.

Op het Maak het Mee-Festival op zondag 12 mei kregen deelnemers al de kans dit alles uit te testen en eerste reacties te plaatsen. Thema’s als betaalbaar wonen en het aanbod voor kwetsbare groepen kregen opvallend veel aandacht.

Petra Griefing, Stad en Architectuur: “De echte woonsituatie is complexer dan de vier verhalen tonen en dat verdient nuance. Uit de resultaten van het woononderzoek blijkt zo dat de huidige Leuvense woonsituatie te eenzijdig is, waardoor sommige kwetsbare doelgroepen zoals jonge gezinnen en leefloners minder goed bedeeld zijn. De Stad kan dankzij deze studieresultaten haar beleid richten op deze kwetsbare doelgroepen.”

PARCOURS
– 13 t/m 19.05 : ingang HAL 5, Locomotievenstraat, 3010 Leuven
– 20 t/m 26.05 : ingang Sportoase, Philipssite
– 27.05 t/m 02.06: Sluispark

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters