InnovAge, de Leuvense zorgproeftuin

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Nieuwe technologieën, gezondheid-apps en robots… De zorg staat niet stil. Maar waar zitten patiënten en zorgverleners echt op te wachten? Zorgproeftuin InnovAge brengt ondernemers in contact met spelers uit de zorgsector, en samen geven zij vorm aan de zorg van de toekomst. In het Europese onderzoeksproject CrossCare ondersteunt InnovAge samen met 5 andere proeftuinen 24 ondernemers om hun zorginnovatie verder te ontwikkelen en in te passen in de praktijk. Ook drie Leuvense zorginnovaties werden geselecteerd; zij ontvangen een subsidie en worden intensief begeleid door de proeftuinen.

Dankzij verbeterde levensomstandigheden en vooruitgang in de medische wereld stijgt de levensverwachting. Een baby’tje dat in 2019 geboren wordt, heeft een grote kans om 100 te worden… en tegen 2060 heeft de helft van de bevolking een levensverwachting van 100 jaar. Op zich is dit een succesverhaal, maar de stijging van het percentage ouderen brengt ook een groeiende zorgvraag met zich mee, die niet opgevangen kan worden door de huidige groep zorgverleners en beschikbare zorgbudgetten. Technologie kan dit gat vullen, en bijdragen tot efficiëntere zorg en een betere kwaliteit van leven.

Zorginnovatie op maat

Domotica en zorg-op-afstand maken de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. Dankzij sensortechnologie wordt het steeds gemakkelijker om data te meten en vast te leggen. Een “smart home” registreert wie er thuis is en wat u doet en nodig hebt, van boodschappen tot medicijnen. En met behulp van wearables of intelligente kleding kan u ook buitenshuis gecoacht worden voor een gezonde levensstijl, of in geval van nood beroep doen op assistentie.

Om deze nieuwe oplossingen succesvol in te voeren, is het belangrijk dat ze naadloos aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de verschillende gebruikersgroepen. Om deze in kaart te brengen, organiseert InnovAge co-creatie met ouderen, patiënten en zorgprofessionals. Aan welke functionaliteit heeft een patiënt het meest, hoe maken we technologie toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor personen met een beperking, en hoe past de oplossing het best binnen de bestaande zorgprocessen?

Drie Leuvense projecten ontvangen subsidie in CrossCare

Het project CrossCare zet proeftuinwerking in om innovatieve KMO’s in Vlaanderen en Nederland te helpen bij de ontwikkeling van zorgoplossingen die kwaliteitsvol, efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn. In totaal werden 174 innovaties ingediend, waarvan er 24 werden gehonoreerd. Begin 2018 werd een eerste Leuvense innovatie geselecteerd, en afgelopen maand kwamen er nog twee Leuvense projecten bij. We stellen ze graag aan u voor!

* NightOwl – een sensor om slaapapneu op te sporen

Een half miljoen Belgen kampt met slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de luchtweg soms tientallen keren per nacht dichtklapt. Tijdens zo’n ademstilstand wordt onvoldoende zuurstof opgenomen waarop de hersenen aan het lichaam het signaal geven om wakker te worden. Voor de diagnose van slaapapneu moet je normaal een nacht doorbrengen in een slaaplabo, maar met dit toestelletje dat je op je voorhoofd of vingers kan kleven, kan dit nu ook thuis. De NightOwl vangt signalen op over de ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed en stuurt die gegevens door naar je smartphone. (www.ectosense.com)

* De IPitup beweegbank

Zitten is het nieuwe roken… Mensen moeten meer bewegen, zowel jong als wat minder jong. Daarom werd een multifunctionele beweegbank ontwikkeld en biedt men deze aan in combinatie met een coaching app. Door in te spelen op behoeften van ouderen en rekening te houden met individuele beperkingen, moeten meer ouderen de kans krijgen om te bewegen. Het doel is om zo de ontwikkeling van chronische ziekten preventief een halt toe te roepen en het risico op vallen drastisch te verlagen. Op deze manier kunnen ouderen bovendien langer en comfortabel thuis blijven wonen hetgeen eveneens een grote impact heeft op de zorgkost. (www.ipitup.be)

* Zelfmanagement-app voor MS patiënten

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening. Er zijn verschillende geneesmiddelen op de markt om de ziekte af te remmen, maar pas na enkele jaren wordt duidelijk of de medicatie aanslaat of men over dient te schakelen op een alternatief. Met de app icompanion.ms kan de patiënt tussentijdse testen doen, symptomen tracken en ziekte-opflakkeringen registreren. Zo ontstaat een vollediger beeld van het ziekteverloop en kan de neuroloog meer gefundeerde klinische beslissingen nemen. Bovendien kan de app MS patiënten helpen bij het begrijpen van hun MRI scans en behandeling. (www.icometrix.com)

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans