“In vuiligheid gebeurt soms meer” Mike Naert over het Leuven van vroeger en nu

Leuven 360°
4 jaar geleden
door Leuven 360°

Mike Naert, directeur en artistiek programmator van het Depot is een Leuvenaar in hart en nieren. Maar toch zijn er veranderingen op til in zijn geliefkoosde stad die hem niet helemaal bevallen.

mike-naertVoor Leuven is Mike dan ook niet mals. “Ik zou wellicht nu niet meer de keuze voor Leuven maken maar eerder voor Gent want in de jaren ’80 was Leuven rebelser, nu niet meer. Leuven is properder geworden maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Bijvoorbeeld de stationsbuurt zag er vroeger wel net iets anders uit maar soms mis ik juist dat rebelse kantje van Leuven. In vuiligheid gebeurt soms meer.”

“En we moeten ervoor zorgen dat Leuven, hoe proper het ook gemaakt is, toch dat edgy kantje blijft behouden! Want dat is de reden waarom ik naar Leuven gekomen ben, hier gebeurde meer dan in elke andere grootstad.”

Zelf probeert hij nog steeds dat edgy kantje van vroeger opnieuw te verwezenlijken. ”Ja tuurlijk, dat rock-’n-roll kantje is de ziel van het Depot! We zijn heel open qua programmering, dat kan gaan van Leuvense jongerenbands tot echte oude rockers zoals de Fun Lovin’ Criminals want rock-’n-roll is niet alleen muziek maar ook heel de beleving errond, de mentaliteit is misschien nog het belangrijkste.”

Voor de rest zijn er niet veel plekken meer te vinden die deze oude glorie belichamen. “Als ik studeerde dus tot ergens begin jaren ’90 waren er wel wat zalen maar deze waren niet echt goed georganiseerd, bijvoorbeeld The Manhattan of Zaal Stella. De Lido is er ook maar die zijn al lang aan het sukkelen met de geluidsnormen die ze hanteren. Den Allee is nog altijd wel één van de café’s die dat edgy kantje blijven uitstralen. Maar voor de rest is alles één voor één weggegaan. Het stuk is er nog en in de zomer had men Marktrock. Maar dat is nu ook niet meer wat het geweest was, tot 2000 was Marktrock echt goed maar daarna is het alleen bergaf gegaan.”

Studenten van nu

Terwijl studenten normaal alleen negatief in het nieuws komen is Mike er lovend over. “De studenten zijn wel ons publiek en veel van onze vrijwilligers zijn studenten. Leuven zou hetzelfde niet zijn zonder studenten. De universiteit en de studenten maken van een Leuven een stad met een grote uitstraling en een groot internationaal publiek. Leuven zonder de universiteit is Leuven niet. En dat is juist uniek aan de stad.  Er komen veel mensen naar Leuven hé, ik ben zelf ook een inwijkeling. En dat is juist wat Leuven top maakt.”

Over de auteur

Leuven 360°

Leuven 360°

Leuven360° is een initiatief van vier masterstudenten in de journalistiek. Allen met een passie voor schrijven en nog belangrijker voor Leuven.
Meer Leuven 360°: ontdek de leuven360blog