In de zetel met Bart: Mohamed Ridouani (sp.a) “Klaar om burgemeester te worden”

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Elke twee weken nodigt Leuven Actueel een prominent politiek figuur uit voor een kleine vuurdoop in café Gainsbourg in Leuven. Drie stellingen, drie antwoorden. Deze keer Mohamed Ridouani (sp.a) in de ‘zetel aan de haard’.

  1. Mohamed Ridouani vindt dat Leuven Mindgate in zee moet gaan met landen zoals India die de CO2-uitstoot niet drastisch naar beneden willen halen.

“De handelsmissie was succesvol, met afspraken en samenwerkingen voor imec, UZ Leuven en Materialise. Wat me vooral opviel, is dat de Indiërs er zich heel bewust van zijn dat het slecht gesteld is met hun lucht- en waterkwaliteit. Ze beseffen dat het anders moet. En onze bedrijven kunnen India daarbij helpen. Nieuwe technologieën kunnen industrie milieuvriendelijker maken en de leefkwaliteit voor Indiërs drastisch verbeteren. Imec bijvoorbeeld zal heel goed kunnen ondersteunen. Onze relatie met India schept dus groeikansen voor de Leuvense bedrijven en werkgelegenheid.”

  1. Mohamed Ridouani gelooft 200 % in Leuven Klimaatneutraal, ondanks de afwezigheid van betrouwbaar meetsysteem.

“Natuurlijk sta ik voor 200 % achter Leuven Klimaatneutraal2030. En dat meetinstrument komt er, het systeem is er zelfs al. Alleen is het niet evident om de juiste data te verzamelen. Geen enkele stad heeft vandaag correcte cijfers. Zo wordt de uitstoot van bijvoorbeeld verkeer gebaseerd op gemiddeldes afkomstig van simulaties en interpretaties. Dan krijg je totaal onbetrouwbare cijfers en heeft niemand er iets aan. Samen met Vlaanderen en netwerkbeheerder Eandis wordt hard gewerkt om het verbruik om te zetten in bruikbare cijfers. En eens die er zijn, is het uiteraard de bedoeling om die publiek te maken.”

  1. Mohamed Ridouani voelt zich klaar om nu al het roer over te nemen van burgemeester Tobback.

“Ik voel me klaar om burgemeester te worden, ja. Anders was ik geen kandidaat geweest om lijsttrekker te worden en hadden de partijleden mij niet verkozen. Ik beheer vandaag ook veel domeinen, gaande van economie over leefmilieu naar onderwijs. En dat gaat me goed af. Je moet wel politiek correct zijn naar de kiezers toe. Dit bestuur, met Louis aan het stuur, is verkozen voor zes jaar. In 2018 is het opnieuw aan de kiezer, en dan wil ik graag burgemeester worden, met een goeie, gedragen visie voor de stad en de steun van de Leuvenaars.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens