Imec bestaat 35 jaar

Ann Peeters
10 maanden geleden
door Ann Peeters

Imec, het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum, viert dit jaar zijn 35ste verjaardag.

Imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. IMEC startte in 1984, als gevolg van een door de eerste Vlaamse regering opgezet programma dat de micro-elektronica industrie in Vlaanderen wilde versterken. Het resultaat was een grote investering op de campus van de KU Leuven, maar met deelname van onderzoeksgroepen uit de andere Vlaamse universiteiten. Ondertussen is IMEC zijn Vlaamse wortels ontgroeid, en heeft het talloze onderzoeksovereenkomsten met universiteiten en elektronicabedrijven van over de hele wereld.

De eerste voorzitter en oprichter van de VZW IMEC was Prof. dr. ir. Baron Roger Van Overstraeten, die tot aan zijn dood op 25 april 1999 het centrum sterk in de internationale context heeft gelanceerd. Van 1999 tot 2009 was Professor Gilbert Declerck algemeen directeur. Hij werd op 2 juni 2009 opgevolgd door Prof. Luc Van den hove.

“Het ideale moment om even terug te blikken op de impact die we de voorbije jaren gerealiseerd hebben. Zo hebben we, onder meer dankzij het baanbrekende werk van imec, het micro-elektronicatijdperk ingeruild voor dat van de nano-elektronica: waar chiptechnologie in het midden van de jaren ’80 nog werd afgemeten in termen van 1,25 micrometer, werkt imec vandaag aan 5 nanometer nodes (en kleiner). In mensentaal: de kleinste bouwstenen van chips (de transistoren) zijn de voorbije 35 jaar maar liefst 250 keer kleiner geworden”, zegt Luc Van den hove, president en CEO van imec, in het imec-magazine.

“In de loop der jaren hebben we trouwens ook in onze andere onderzoeksdomeinen heel wat vooruitgang geboekt – denk maar aan de efficiëntiewinsten die we (nog steeds) realiseren in zonneceltechnologie, of aan onze onderzoeksresultaten in vakgebieden zoals sensor-technologie, flexibele elektronica, vastestof-batterijen, enz. En meer recent hebben we, dankzij de fusie met iMinds, het imec-portfolio verder kunnen versterken met een unieke expertise in bijvoorbeeld (cyber)security en data science. Ik durf dan ook te stellen dat we de voorbije 35 jaar een parcours hebben gelopen waar velen, in binnen- en buitenland, met bewondering naar kijken!”

Foto: Imec

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters