ILUVLEUVEN: de Leuvense binnenstad in een romantische notendop

Leuven 360°
4 jaar geleden
door Leuven 360°

“Leuven is een stad vol romantiek.” Met deze eerste zin uit het plannetje, is de toon al meteen al gezet. Zoals de naam al zegt, belooft ILUVLEUVEN een wandeling te worden die in het teken staat van de stad Leuven, maar zeker ook van de liefde.

En ik merk al meteen waarom. Niet alleen zijn elk van de 17 tussenstops van de wandeling stuk voor stuk romantische plekken, ze zijn ook elk voorzien van een romantisch verhaaltje. Zo lees ik bij de Grote Markt, waar de wandeling begint, bijvoorbeeld over het stadhuis, de Leuvense plek bij uitstek om pas getrouwde koppeltjes te bewonderen. Ik zet mijn tocht verder langs de SInt-Pieterskerk, om al snel uit te komen in de Mechelsestraat, één van de belangrijkste commerciële aders van de stad. Wie op zoek is naar iets meer kwaliteit en exclusiviteit, en bereid is hier een paar euro extra voor op te hoesten, is in deze winkelstraat aan het juiste adres. Zo vind je er onder andere de ambachtelijke kazen van Elsen, de verse vis van De Walvis en de hippe sapjes, slaatjes, koffie en thee van Fourteafour.

Het plannetje voert me verder over de Vismarkt, tot aan het Klein Begijnhof. Aan de ingang van het domein staat een waarschuwingsbord dat als volgt leest: “U bent hier welkom mits de rust en privacy te eerbiedigen in dit woonoord.” En rustig is het in het Begijnhof, een groene binnenplaats die in de schaduw van de Sint-Geertrijkerk ligt, zeker en vast. Op wat getsjilp van vogels, het geklater van de achterliggende Dijle, en enkele passerende fietsers na, is er geen geluid te horen.

iluvleuven-02
Even verderop bereik ik de Dijleterrassen, die pas in 2011 werden geopend. De terrassen zijn een project van de stad, dat als doel heeft om Leuvenaars net als vroeger weer in contact te brengen met hun belangrijkste waterloop, De Dijle. Je vindt er tegenwoordig ook de Fiere Margriet, een standbeeld dat jarenlang haar vaste stek had in de Tiensestraat. In 2013 verhuisde het Leuvense icoon naar de Dijleterrassen, waar ze vandaag nog altijd even trots prijkt.

Ik vervolg de wandeling richting Oude Markt, langs het Heilige Geestcollege, om uiteindelijk het Rambergpark te bereiken. Het park ligt goed verscholen, achter de gezellige en gelijknamige Rambergstraat. De klok slaat net twaalf uur. Op aanraden van het plannetje, waarop het Rambergpark staat aangeduid als uitstekende picknickplek, zet ik me dan ook neer op de trappen om even uit te rusten. Eens mijn boterhammen op zijn, zet ik mijn tocht verder. In nog geen minuut wandelen sta ik alweer in één van die andere groene oases die Leuven rijk is: het Dijlepark. Het park, dat zich bevindt tussen de grote en de kleine Dijlearm, is klein, maar daarom net heel gezellig. Let vooral op de verfijnde metalen brug die over de waterpoel in het midden van het park hangt. Veel romantischer dan dit, wordt het natuurlijk niet.

iluvleuven-03
Vlakbij vinden we nog een andere verborgen parel: het Groot Begijnhof. Om mijn wandeltocht helemaal compleet te maken begeef ik me richting Naamsestraat, waar Leuven bewijst waarom ze de oudste studentenstad van het land is. Prachtige historische universiteitsgebouwen als het Van Dalecollege en het Atrechtcollege en het Pauscollege volgen elkaar in no-time op. Deze colleges zijn al mooi van de buitenkant, maar wie zich binnenin waagt, ontdekt de nog mooiere binnenplaatsen. De wandeling eindigt op het Hogeschoolplein, waar het op een zonnige dag haast onmogelijk is om ‘nee’ te zeggen tegen het altijd goed gevulde terras van horecazaak De Werf.

ILUVLEUVEN is kortom een wandeling die perfect geschikt is voor romantische zielen, maar die evengoed ideaal is voor nieuwkomers die op korte tijd de hoogtepunten van de binnenstad willen zien. Toch heeft ILUVLEUVEN met haar verborgen plekjes ook van alles in petto voor wandelaars die al wat meer ervaren zijn met Leuven.

Heb je zin gekregen om de ILUVLEUVEN-wandeling zelf uit te proberen? Bij het infopunt toerisme van de stad kan je het boekje, met daarin de wandeltocht, de fietstocht, én alle romantische details bemachtigen voor slechts één euro. Adres: Naamsestraat 3, 3000 Leuven.

Over de auteur

Leuven 360°

Leuven 360°

Leuven360° is een initiatief van vier masterstudenten in de journalistiek. Allen met een passie voor schrijven en nog belangrijker voor Leuven.
Meer Leuven 360°: ontdek de leuven360blog