Illegalen betrokken bij Leuvens drugsnetwerk worden land uitgezet

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Begin deze maand rolde de Leuvense politie een drugnetwerk op dat op grote schaal opereerde in de Leuvense regio. Samen met de verdachte werden er nog drie andere personen opgepakt die niet in het bezit waren van een geldige verblijfsvergunning. Afgelopen vrijdag werd één van de betrokkenen reeds het land uitgewezen, de anderen volgen snel. Dat blijkt uit een antwoord van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aan kamerlid Renate Hufkens (N-VA).

De speurders van de Leuvense en federale politie vielen op 3 juni op verschillende plaatsen binnen in het Leuvense. Zo rolden ze een groot drugsnetwerk op dat gerund werd door drie broers van Marokkaanse afkomst. Ze verspreidde de drugs via Marokkaanse drugskoeriers die illegaal in ons land verbleven. Tijdens de inval werden vier personen zonder geldige verblijfsvergunning opgepakt.

renate-hufkens-verticaalAfgelopen vrijdag is één van de vier verdachten reeds op een vlucht gezet richting Oujda, zo kwam Renate Hufkens (N-VA) te weten van staatssecretaris Theo Francken. “Deze eerste snelle uitwijzing is een belangrijk signaal. Vreemdelingen die illegaal in ons land verblijven en die betrokken zijn bij criminele feiten hebben geen plaats in onze samenleving en moeten zo snel mogelijk terug naar hun land van herkomst. Zo wees staatssecretaris Francken in mei, vanuit de gevangenis, maar liefst 168 illegale criminelen uit. Een recordaantal.”

De drie overige betrokken illegalen worden momenteel opgevolgd door de federale politie en de Dienst Vreemdelingenzaken om eveneens het land te worden uitgezet. Eén verdachte heeft asiel aangevraagd en zit opgesloten in het centrum voor illegalen in Brugge , de andere zit momenteel vast in de gevangenis in Hasselt en zal worden opgevolgd door de Dienst Vreemdelingenzaken. De vierde verdachte heeft het bevel gekregen het Belgisch grondgebied te verlaten en wordt momenteel intensief opgespoord door de lokale politie. “Ook voor de andere drie verdachten zijn procedures lopende zodat ze zo snel mogelijk worden gerepatrieerd. Zo wordt er streng opgetreden tegen mensen die onze gastvrijheid misbruiken, maar tegelijk is er in het federale beleid ook oog voor de kwetsbare profielen. Dat bewijst de recente opening van het opvangcentrum op de Kapucijnenvoer”, besluit kamerlid Hufkens.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens