“Ik ga u eens iets zeggen, ik was gene brave”

Leuven 360°
4 jaar geleden
door Leuven 360°

Het volkscafé is met uitsterven bedreigd. Door de crisis, het rookverbod en omdat ze blijkbaar niet écht aantrekkelijk meer zijn. Alhoewel, in café ‘Den Ouden Tijd’ of zoals op de voordeur prijkt ‘Au Vieux Temps’ stromen de pinten nog rijkelijk uit de tapkraan en is het gezellig keuvelen aan de toog.

Leuzen als “eeeen….. vat een vat een vat!” ga je hier niet horen, maar “vu mij nog een pinke geire” daarentegen wel. Donderdagnamiddag. 14u00. Het café zit stampvol en iedereen lijkt er iedereen te kennen. Serveuse Liddy zwaait er de plak. De klanten, vooral oudere mannen genieten van een pint. Sommigen lezen een krant. Anderen mompelen iets tegen Liddy die duidelijk haar mannetje weet te staan. Als ik mij verplaats van de toog naar een van de kleine bruine tafels hoor ik overal prietpraat in het Leives. De witte vierkante tegels, de bruine houten muren en het rode stoffige gordijn geven mij het gevoel dat ik mij in een middeleeuws café bevind.

Ik raak aan de praat met Marcel. Hij is gepensioneerd, woont dicht bij Leuven en drinkt graag een pint in zijn stamcafé. En gelijk heeft hij want de sfeer is hier gezellig en gemoedelijk.

Kom je hier vaak Marcel?

Ja, ik kom hier wekelijks een pint drinken.

Waarom hou je van deze plek?

Ja. Waarom? Waarom kies ik voor die vrouw en niet voor een ander? Ik zit hier gewoon graag. Het is hier aangenaam. En ik kom met de bus. Dan moet ik niet meer rijden. Zeker als ik een pint drink.

Leuven is een echte studentenstad, wat vind je van de studenten?

Zolang ze braaf zijn is het goed hé. Ik heb daar geen last van. Ik kom hier mijn pint drinken en ik ben weer naar huis. Daar blijft het bij.

Hoe was jouw studentenleven vroeger?

Ja, ik stak wel eens kattenkwaad uit zoals iedereen dat gedaan heeft zeker. Voor de rest, niks speciaals.

Heb je veel vriendinnetjes gehad?

Stilte

Jij ziet er mij een hevige uit. Jij bent dat hier aan het opnemen zeker met u euh…?

Neen. Ik ben niks aan het opnemen.

Ik ga u eens iets zeggen, ik was gene brave. Hebt gij een vriend?

Ja, ik heb een vriend.

Hebt ge hem al eens bedrogen?

Neen, Marcel. Dat doe ik niet. Ik ben trouw.

Waarom? Iedereen doet toch eens onnozelheden. De mijne in de tijd heeft het nooit geweten.

Ik hoor het al, je was dus een deugniet.

Een deugniet? Neen, niet per se. Waarom zou dat niet mogen? Iedereen doet toch eens onnozele dingen. Dat moet kunnen. Mensen moeten dat niet verbergen.

Als jij het zegt.

Marcel lacht en bestelt nog een pint.

Wat deed je vroeger in het dagelijkse leven?

Ik heb heel mijn leven in het leger gezeten. Dat was mijn leven. Het was niet altijd gemakkelijk. Ik heb niet gestudeerd. Vroeger ging het er allemaal anders aan toe. Nu heb ik niet veel. Ik heb geen hobby’s, geen kinderen, geen kleinkinderen. Maar ik ben blij dat alles in orde is. Dat is het belangrijkste.

Kom je hier altijd alleen?

Meestal alleen. Soms met een vriend. Maar als ik alleen kom geniet ik er meer van. Naar de mensen kijken en een pint drinken. Dat doe ik het liefste.

Is dat niet saai met een pint voor je neus zitten en constant vooruit staren?

Ik vind dat niet saai. Ik let de mensen af hé. Dat is toch leuk. Zoals ik nu naar u kijk. En je bent een jong meisje. Dat is eens wat anders. Dat is me nog nooit overkomen.

(Ik weet even niet wat gezegd)

Als ik denk aan een volkscafé, denk ik meteen ook aan mannen die een kaartje leggen. Gebeurt dat hier ook in “Den Ouden Tijd”?

Ja, maar minder dan vroeger. Een koppel doet dat hier soms wel eens. Ze gaan hier elk moment gaan zijn. Maar ik doe daar niet aan mee. Ik drink mijn pint op en let liever de mensen af. En ’s avonds doen ze dat niet. Dan is dat hier vollenbak. Veel volk en ambiance.

Zoals je misschien zelf al gehoord hebt, kom ik niet uit Leuven, maar uit Gent. Ik vind dat Leuvens dialect wel grappig. Kan je eens iets zeggen in het Leuvens?

“In Leive on de stoase es er veil ammesoase.”

(Vertaling voor diegene die geen Leuvens kennen: In Leuven is het altijd leuk).

Bedankt Marcel voor dit gesprek.

Over de auteur

Leuven 360°

Leuven 360°

Leuven360° is een initiatief van vier masterstudenten in de journalistiek. Allen met een passie voor schrijven en nog belangrijker voor Leuven.
Meer Leuven 360°: ontdek de leuven360blog