Iedereen Toerist in logies en fietscafés

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Toerisme Vlaams-Brabant geeft aan 13 logies en fietscafés uit de provincie een subsidie. Ze krijgen deze provinciale steun omdat ze hun zaak toegankelijk maken voor mensen met een beperking.

Met ‘Iedereen Toerist’ zet de provincie Vlaams-Brabant in op een inclusief en toegankelijk toerisme voor iedereen. Hiertoe lanceerde Toerisme Vlaams-Brabant in november 2018 de subsidie-oproep ‘Inclusief en toegankelijk toerisme’ voor fietscafé- en logiesuitbaters’. Het doel van dit subsidiereglement is drempels verlagen of  wegnemen en de vrijetijdsparticipatie verhogen van elke persoon, ongeacht zijn of haar beperking.

“We dagen ondernemers uit om inclusie en toegankelijkheid te verhogen in hun locatie”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Het is voor toeristische ondernemers niet evident om investeringen te doen voor toegankelijkheid. Met deze subsidie willen we hen ondersteunen zodat ze toch die aanpassingen kunnen doen en die hulpmiddelen kunnen aankopen.”

Verschillende bestaande en opstartende logies en fietscafés dienden een projectaanvraag in. 13 aanvragen werden goedgekeurd voor in totaal 124.145 euro subsidie. In Oost-Brabant ging het om volgende initiatieven:

Vakantiewoning Les Tourelles in Diest: 9.000 euro

Vakantiewoning Boerderij Jos Theys in Holsbeek: 14.687 euro

Vakantiewoning starter in Pellenberg: 15.000 euro

Vakantiewoning starter in Vissenaken: 14.365 euro

B&B starter in Herent: 4.628 euro

Vakantiewoning Vakantieverblijf Hageland in Holsbeek: 9.975 euro

Vakantiewoning Drogenhof in Lubbeek: 12.498 euro

De subsidies zullen gebruikt worden voor de aankoop van hulpmiddelen zoals een hellend vlak, een onder-rijdbare picknick-tafel, douchezitjes, hoog-laag bedden, steungrepen, een platformlift, de uitwerking van thematische beleefkoffers alsook voor investeringswerken aan badkamers, toegangspaden en terras. “Samen met deze toeristische ondernemers vergroten we het inclusieve en toegankelijke aanbod in Vlaams-Brabant zodat echt elke bezoeker kan genieten van de toeristische troeven die onze provincie biedt”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans