Huishoudelijk afval Ecowerf en Interrand via Vaart naar Beveren

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Tussen Leuven en Beveren is maandag het vervoer van huishoudelijk afval via het water begonnen. Het schip Greenford van logistieke dienstverlener Van Moer Logistics bracht het huishoudelijk afval van de gemeenten van de afvalintercommunales Ecowerf en Interrand naar het Oost-Vlaamse.

Het afval “reist” via het kanaal Leuven-Dijle, de Rupel en de Schelde naar de verbrandingsinstallatie van Indaver in Beveren. Bij EcoWerf worden de containers gevuld met huishoudelijk afval van dertig gemeenten toebehorend tot de intercommunales Ecowerf uit Leuven en Interrand uit Hoeilaart. Het schip ​laadt telkens veertien volle containers van 21 ton. Het moet op jaarbasis om en bij de 30.000 ton van Leuven naar Beveren brengen.

Met het laden van de laatste container met huisvuil en de afvaart van het schip naar de verbrandingsinstallatie is het project na een proeffase​ ​​definitief gestart. De voorbije maanden werden aanpassingen uitgevoerd om het vervoer via de binnenvaart mogelijk te maken.​ Ondertussen werd al ruim 4.200 ton afval vervoerd. Hierdoor zullen er jaarlijks 2.400 trucks met trekker met daarin een vracht van 25 ton afval minder aanwezig zijn op de baan. De provincie Vlaams-Brabant gaf groen licht voor de milieuvergunning van op- en overslag van restafval op de Leuvense loskade van Ecowerf.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer