Houten jubileum voor Winefair

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober vindt Winefair Lanaken voor de vijfde keer plaats in CC Lanaken. En op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 november kan je naar Winefair Leuven gaan in de Brabanthal. Winefair is hét wijnevenement waarbij wijnhandelaars alle bezoekers onderdompelen in een ongekende wijnervaring. Maar het is, met zijn livebands of dj’s en eetstanden, zoveel meer dan een gewone wijnbeurs.

Meer dan enkel wijn

“We bieden heel wat randanimatie aan, en dat maakt van Winefair echt een out of the box wijnevenement”, aldus Stefan Frissen, projectverantwoordelijke en bezieler van Winefair. “Jong en oud kan genieten van alles wat er gebeurt. Winefair prikkelt al je zintuigen, want het is niet alleen proeven, maar ook ruiken, zien én horen.”

Zo kan je op Winefair Lanaken én Leuven verschillende standen bezoeken zoals verdelers van streekproducten, oesters en die matchen met de beste wijnen, en genieten van heerlijke kazen en charcuterie  Bovendien kan je enkele interessante tips en tricks leren over eten, demo’s volgen of genieten van muzikale animatie.

Dit jaar kan je op zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober in Lanaken, en zaterdag 18 november en zondag 19 november in Leuven bovendien jurylid zijn in een kookwedstrijd. Enkele chefs koken kleine wijngerechtjes in een indrukwekkende SMEG-keukenomgeving. In een battle om het beste hapje beslist het publiek welke chef wint.

Ook hebben Winefair Lanaken en Leuven een heuse Lavazza-koffiebooth waar barista’s je gratis Lavazza-koffie schenken. Lavazza organiseert bovendien een tombola waar je talloze prijzen kan winnen: van cups tot coole koffiezetapparaten.

Streekmarkt.be zal tijdens beide evenementen lokale streekproducten aanbieden, en heeft zelfs speciaal voor Winefair een leuke feestbox voor de feestdagen samengesteld! De streekproducten matchen perfect met de juiste wijn.

Net zoals vorig jaar kan je ten slotte ook dit jaar op Winefair een waardebon van 500 euro van de cultuurreizen van Davidsfonds winnen. Bovendien vinden Davidsfonds-leden in de laatste uitgave van ‘Davidsfonds Cultuurreizen’ een twee voor de prijs van één-voucher om Winefair te bezoeken.

Uitgebreide selectie aan wijnen

Het motto van Winefair is selectiviteit: er zijn geen exposanten met dure paviljoenen of anonieme standen. Het aantal deelnemers is bewust beperkt tot de ideale mix van nieuwkomers en vaste waarden, en verschillende specialisten. Elke standhouder levert kwaliteit en draagt bij aan het divers aanbod.

Frissen verklaart: “We bieden niet enkel de klassieke wijnen uit onder andere Frankrijk, Italië en Spanje aan, maar kiezen ook voor minder voor de hand liggende wijnen uit Hongarije en Libanon. In Limburg hebben we ondertussen 45 standhouders en in Leuven 60. Zo kunnen we onze bezoekers een uitgebreid aanbod voorschotelen en kan iedereen zijn gading vinden in het wijnassortiment.”

Natuurlijk kan je ook je favoriete wijn(en) aankopen en meteen mee naar huis nemen of bestellen. Om de wijnkeuze wat gemakkelijker te maken, worden op voorhand een aantal wijnen geproefd en gequoteerd door het sommelierteam van Winefair, bestaande uit sterrensommeliers Loek Bastin, Kris Lismont, Angela Morabito en Roger Trepels. De vijf beste wijnen krijgen bovendien ook een kwaliteitslabel.

Van 50 naar 60 standen

Winefair bestaat al vijf jaar en blijft alsmaar groeien. “In 2012 organiseerde ik de eerste Winefair in Lanaken, met zo’n 2.000 bezoekers”, aldus Stefan Frissen. “Het jaar nadien groeide het bezoekersaantal en merkte ik een appreciatie bij het grote publiek. Daarom besloten we in Vlaams-Brabant ook een wijnbeurs te organiseren. Dat werd meteen een groot succes. Tijdens de eerste editie in Leuven kwamen er 1.800 bezoekers over de vloer en tijdens de tweede editie waren dat er al dubbel zoveel. We verwachten dus dit jaar ook meer dan 4.000 bezoekers en breidden daarom het aantal standen uit van 50 naar 60. Vorig jaar bevestigde Winefair ook zijn status als grootste wijnbeurs in Limburg.”

Gratis digitale wijnthermometers

Omdat de beurs inmiddels vijf jaar bestaat, acht de organisatie de tijd rijp voor nog een cadeautje. Besloten is om zeshonderd bezoekers die online een ticket kopen te verblijden met een gratis digitale wijnthermometer. Driehonderd exemplaren zijn bestemd voor de bezoekers van de fair in Leuven; de andere driehonderd liggen te wachten bij de entree van het Cultureel Centrum in Lanaken. Het aantal exemplaren wordt uitgesmeerd over drie dagen, zodat ook bezoekers die op zaterdag of zondag komen een gratis thermometer kunnen bemachtigen. “Bezoekers die kunnen bewijzen dat ze een ticket hebben gekocht via onze website krijgen er eentje als ze op tijd de beurs bezoeken”, aldus Frissen. “We werken volgens het first come first served-principe. De honderd eersten per dag krijgen dus het hebbeding.”

Praktisch

Winefair Lanaken vindt plaats van 27 tot 29 oktober in CC Lanaken. Van 17 tot 19 november strijkt Winefair neer in de Brabanthal van Leuven. Beide edities worden op vrijdagavond geopend met een nocturne van 19 tot 23.30 uur, waar iedereen kan genieten van live entertainment. Op zaterdag- en zondagnamiddag kan je van 14 tot 20 uur genieten van al het lekkers dat Winefair te bieden heeft.

Een toegangsticket voor Winefair kost in voorverkoop 8 euro. Voor de nocture op vrijdag kan je naast een normaal ticket ook een ticket kopen van 35 euro, dit inclusief foodbonnen ter waarde van 20 euro. Tickets zijn verkrijgbaar online op www.winefair.be, bij de standhouders en bij de officiële verkooppunten.

www.winefair.be

www.facebook.com/Winefairevent

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans