Hoover- en Ladeuzeplein klaar voor heraanleg

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het Leuvens stadsbestuur heeft plannen om het Herbert Hooverplein en het Ladeuzeplein grondig aan te pakken. Zo zouden er meer groen en een waterpartij komen, en de Ballon van de Vriendschap zou er verdwijnen. Open Vld vindt het allemaal té snel gaan.

De herinrichting van het Hoover- en Ladeuzeplein stond vorige week op de agenda van de commissie openbare werken. Een verrassing voor Luc Ponsaerts, gemeenteraadslid voor Open Vld. “Tijdens de gemeenteraad van januari werd ons voorgehouden dat de pleinen pas ten vroegste in 2020 definitief zouden aangepakt worden. Voordien zou er een voorlopige heraanleg komen, in samenspraak met het Sancta Maria Instituut en architectenbureau A33. Maar nu besliste de stad om tegen 2018 – niet toevallig het jaar van de verkiezingen – al een definitieve herinrichting te voorzien. De werken starten na Leuven Kermis en duren tot midden 2018. Plots kan het niet snel genoeg gaan: geen participatieproject, geen wedstrijd, geen Vlaamse Bouwmeester.”

“Bij Open Vld vinden we het ten eerste allemaal heel snel gaan. Waarom die haast? Ten tweede lijkt het ons allemaal nogal braaf en erg voorspelbaar. Er komt meer groen, de bloemenperken blijven, voor het standbeeld van Edouard Remy komt een waterpartij die refereert naar de vroegere stadspoorten, de bestrating wordt op één niveau gebracht. En heel opvallend: de ‘Ballon van de Vriendschap’, een symbool van de jaartallen en gemaakt door kunstenaar Danny Tulkens, verdwijnt op zijn huidige locatie. We hopen alleszins dat het beeld opnieuw een prominente plaats krijgt in de stad.”

“Tot slot stellen we ons vragen bij de praktische gevolgen van de werken. Wat met de wekelijkse markt en kermis? Zullen die evenementen nog passen op het vernieuwde plein? En moet de 30ste editie van de Kerstmarkt plaatsvinden op een opengebroken plein?”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans