“Hondenloopzones moet je met een vergrootglas zoeken in Leuven”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Gemiddeld heeft in Vlaanderen 1 op 4 mensen een huisdier, waarvan 1 op 10 een hond. Ook als men er rekening mee houdt dat alleenstaanden minder snel een hond in huis nemen en het geschatte aantal in die zin aanpast, komt men nog aan 8.000 hondeneigenaars in onze stad. “Een enorm aantal, en dit is alleen maar toe te juichen. Zo blijkt uit studies dat een huisdier niet alleen goed is voor de gezondheid en voor het welbevinden, het maakt mensen ook gelukkiger en minder eenzaam”, aldus Kris Bovin, N-VA-gemeenteraadslid in Leuven.

Veel van deze (potentiële) hondeneigenaars beschikken niet over een voldoende grote tuin om hun hond de nodige loopruimte te geven. De oplossing voor deze mensen zijn loopzones waar ze hun hond kunnen uitlaten. Heel wat gemeenten bieden dergelijke hondenloopzones aan hun inwoners aan. Ook Leuven… Alleen is het zoeken naar de speld in een hooiberg om deze te vinden. Er zijn in Leuven welgeteld 7 (binnenkort 8) hondenloopzones, of 1 hondenloopzone per 1.000 honden: 1 in Leuven-centrum, 4 in Kessel-Lo, 1 in Heverlee, 1 in Wijgmaal, 1 in Wilsele-Putkapel (gepland met akkoord van de eigenaar). Deze hondenweide in Wilsele-Putkapel werd al onder de aandacht gebracht door Rik Daems (Open-VLD).

“In een stad als Leuven kan er echt wel meer gedaan worden voor hondeneigenaars. Niet alleen is er te weinig bekend over de beschikbare faciliteiten, het zijn er ook te weinig om te voldoen aan de bestaande noden. Zeker binnen de ring kunnen hondjes en hun baasjes helemaal nergens terecht om te ravotten”, getuigt Lies Verlinden, kandidaat voor N-VA op plaats vier en zelf hondeneigenaar. N-VA vraagt dan ook een verdere uitbreiding van het aantal loopzones in de verschillende deelgemeenten en in het centrum van de stad en gaat zelfs nog een stapje verder door een nieuwe locatie voor te stellen.

Deze locatie is een perfect perceel qua grootte en ligging: langs de Diestsesteenweg, recht tegenover het postkantoor en aansluitend op de sportsite. Dit perceel werd van 2002 tot 2014 gebruikt door de vzw ‘De Verdedigingshond’, een gebruik dus dat aansluit bij de nu voorgestelde bestemming. Sinds de stopzetting van de huurovereenkomst met deze vzw ligt het terrein er sinds 2015 verwaarloosd bij.

N-VA is er alvast van overtuigd dat met wat goede wil en beperkte (financiële) middelen, het aantal hondenloopzones in Leuven gevoelig kan uitgebreid worden, ook in het centrum van de stad. Op vraag van raadslid Kris Bovin zal het lijstje van de huidige hondenloopzones alvast en voor het eerst kenbaar gemaakt worden aan de inwoners van de stad via de webstek Leuven.be.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans