Holsbeek laat zwerfkatten opnieuw steriliseren

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In 2006 keurde de gemeenteraad van Holsbeek een reglement goed om zwerfkatten te laten steriliseren/castreren. In 2013 besliste de raad dit project stop te zetten. Open Vld was toen al gekant tegen deze beslissing en vroeg nu om het project verder te zetten. Een voorstel waar de gemeenteraad recent op inging.

“De laatste maanden zijn er steeds meer meldingen van zwerfkatten in onze gemeente”, zegt Anne Van Goidsenhoven, fractieleider van Open Vld Holsbeek. “De subsidiëring van de sterilisatie van deze katten (die 70-100 euro per kat kost) werd enkele jaren stopgezet door de gemeente. Toen al was de Open VLD fractie gekant tegen deze beslissing en werd er tijdens de gemeenteraad gevraagd om het project verder te zetten. Nu, vier jaar later, lopen er bij de milieudienst en de politie meldingen binnen van overlast. Op sociale media wordt ook regelmatig melding gemaakt van het leggen van gif, waar ook huiskatten mee het slachtoffer van worden.”

“Open Vld deed dan ook een oproep aan het gemeentebestuur om op deze problematiek in te gaan. Vergeet niet dat gemeenten bij wet verplicht zijn om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen. Het bestuur zou de subsidiëring van de sterilisaties kunnen heropstarten en nagaan of een samenwerking met een vzw tot de mogelijkheden behoort. Op die manier kan ze de overlast van zwerfkatten aanpakken en de populatie zwerfkatten inperken.”

Op 17 oktober kaartte Open Vld het probleem aan tijdens de maandelijkse gemeenteraad. Ze stelde aan burgemeester en schepenen voor om een samenwerking met de dierenartsen op te starten en actief op zoek te gaan naar organisaties die een samenwerking willen aangaan met de gemeente rond een vang- en castratie-/sterilisatieproject van zwerfkatten, alsook de opvang en verzorging van deze diertjes op het grondgebied van Holsbeek. De gemeenteraad besliste het voorstel aan te nemen.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans