Holsbeek laat kalverstal reinigen in strijd tegen vliegenplaag

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In opdracht van de gemeente Holsbeek is een reinigingsfirma afgelopen zaterdag gestart met het reinigen van de kalverstallen op de Peerse 1 in Sint-Pieters-Rode. Rond die stallen was een vliegenplaag ontstaan als gevolg van het onprofessioneel uitbaten van de stallen. De plaag nam enorme proporties aan.

Zelfs kilometers verder – ook tot buiten de gemeentegrenzen – zijn de vliegenzwermen een ware pest. Hans Meus van restaurant Gempemolen in Sint-Joris-Winge weigerde zelfs mosselen te serveren omwille van het grote vliegenprobleem.
Het gemeentebestuur van Holsbeek kon dan ook niet anders dan reageren. Burgemeester Hans Eyssen had de eigenaar van het bedrijf vorige maandag al formeel aangemaand om zo snel mogelijk en ten laatste binnen de 48 uur afdoende maatregelen te nemen om de vliegenplaag in te dijken.
Dergelijke aanmaning is ook wettelijk noodzakelijk : de gemeente moet vooraf de eigenaar tijd geven om maatregelen te nemen, vooraleer zij zelf het initiatief kan nemen op privé terrein. De maatregelen die de eigenaar nam, waren echter schromelijk onvoldoende. Zodra dit vastgesteld was, contacteerde de gemeente een professionele firma om de stallen te reinigen op kosten van de eigenaar.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans