Hogeschoolplein wordt omgetoverd tot buitenverblijf

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Tijdens het Groot Verlof wordt het Hogeschoolplein letterlijk getransformeerd tot een buitenverblijf. Dit gebeurt door middel van tijdelijk, gezellig en speels meubilair.

BUITENverblijf is letterlijk een groot podium dat op verschillende manieren door iedereen kan worden gebruikt. Door grote zitballen rond het podium te plaatsen, verandert deze in een grote tafel waaraan iedereen kan plaatsnemen. Het gekende plein krijgt door deze nieuwe aankleding een totaal andere beleving. Het wordt een nieuwe ontmoetingsplaats waar je kan vertoeven met je vrienden of gezin en genieten van het zonnetje met een drankje in de hand, rustig een boek lezen, aan taichi doen …

“Het idee om een ‘buitenverblijf’ te creëren in de stad past volledig binnen de vernieuwing die is ingezet binnen Het Groot Verlof”, zegt schepen Dirk Vansina. “Bovendien versterkt het concept de suggestie dat je ook thuis van een deugddoende vakantie kan genieten. Ideaal voor een ‘staycation’ dus.”

BUITENverblijf wordt gerealiseerd door Onkruid vzw in opdracht van Leuvenement vzw. Schepen Dirk Vansina licht toe: “Onkruid vzw is een jonge organisatie die al bewezen heeft dat ze experimentele ideeën en zin voor stadsvernieuwing combineert met een hart voor Leuven. Op deze manier ondersteunen we dergelijke organisaties en bieden we ze een platform.” Tijdens het Groot Verlof wordt de Familiebar uitgebaat door Foodstrap en wordt er samengewerkt met Moos, Cirkus in Beweging, Bumblebee … Ook tijdens Half Oogst wordt er gewerkt met jonge Leuvense vzw’s zoals vzw Straatrijk en vzw Straatbeeld.

Een programma boordevol activiteit maakt van de stedelijke zomersetting het ideale BUITENverblijf.

Uitgebreid programma

BUITENverblijf zorgt voor een overdosis aan beleving op het Hogeschoolplein.

De zomerfilms van Fonk vzw zijn een reeks filmvertoningen in openlucht op wisselende locaties in de binnenstad. Deze zomer houdt de filmkaravaan twee keer op woensdag (13 juli en 10 augustus) halt aan het Hogeschoolplein.

Op drie zaterdagen zorgt vzw Klank (zaterdag 9, 16 en 23 juli van 19 tot 23.30 uur) voor participatieve jamsessies. “Elke muziekliefhebber, virtuoos of gemiddeld begaafd, kan hier aan zijn trekken komen”, bevestigt schepen Dirk Vansina. “Je kan als bezoeker gebruik maken van de aanwezige backline (elektrische gitaar, bas, piano en drum) of je eigen instrument meebrengen. Elke sessie wordt een muzikale jam en het publiek zet mee de toon.”

Tijdens Beleuvenissen (8, 15 en 22 juli)  en Half Oogst (13 en 14 augustus) parkeert Onkruid vzw de beste DJ’s in de nieuwe stadskamer. Elke vrijdag start met een laid back apero en met het ondergaan van de zon schakelt de deejay een versnelling hoger. Tijdens de Beleuvenissen nemen internationale selectors plaats achter de knoppen, tijdens Half Oogst zet men met Tangram & Money $ex Records twee toonaangevende labels mee achter het roer.

Muzikale Highlights

8 juli, 17.30 – 23.30 uur: Ge-Ology (USA) & Preachermann

15 juli, 17.30 – 23.30 uur: Sassy J (CH) & Gratts

22 juli, 17.30 – 23.30 uur: Lefto & Maverick

13 aug, 14 – 23.30 uur: Tangram Records

14 aug, 14 – 23.30 uur: Max Graef (DE), Money $ex Records & Poldoore

En verder: de zomerse zondagen

KONING VOETBAL – zondag 10 juli van 14 tot 18 uur

De beste Leuvense balgoochelaars strijden om de titel van Koning Panna. In tornooivorm zorgen 1 op 1 wedstrijdjes voor de beslissing. De deelnemer met de meeste goals wint, tenzij je de bal door de benen van je tegenstander speelt: dan ga je meteen door. Inschrijven kan vanaf 13.00 uur ter plaatse.

BEWEGING – zondag 17 juli van 09.00 tot 18.00 uur

Alleen door te bewegen blijf je in evenwicht. Vergeet taart op zondag en breng je grootmoeder mee naar het Hogeschoolplein, want we serveren je de beste workshopinitiaties tot yoga, tai chi, kung fu en dans.

WOORD – zondag 24 juli van 14 tot 18 uur

Barboék, Boekarest en Urban Woorden hebben taal als gemeenschappelijke deler. Op deze laatste zondag staat de kracht van het woord centraal en dat ervaar je op allerhande manieren.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans