Hogeschool UCLL viert succes opleiding Rechtspraktijk met Bert Kruismans

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Jarenlang misten paralegals naamsbekendheid, vertrouwen, een duidelijk profiel en dus ook wat beroepstrots. Het tij is nu gekeerd, merkt hogeschool UC Leuven-Limburg, dat hierover een speciaal alumni-event organiseerde met stand-upcomedian Bert Kruismans. “Docenten krijgen constant de vraag om vacatures onder de studenten te verspreiden.”

Misschien ligt het aan de naam, paralegal of rechtspracticus, maar toen deze nieuwe juridische krachten tien jaar geleden de markt opgingen, was niet iedereen vragende partij om deze jongelingen een echte kans te geven, met als gevolg dat ze vaker werden ingezet als veredelde secretariaatsmedewerkers dan als volwaardige rechterhanden.

Want dat is een paralegal wel degelijk, zo benadrukken ze aan de UC Leuven-Limburg. De paralegal is een volwaardige juridische medewerker die helpt bij het voorbereiden van een procedure of een dossier en daar grondig en met kennis van zaken aan kan werken. UCLL domeinverantwoordelijke Recht Christel De Lange: “Onze paralegal studenten zijn vandaag erg gewild omdat ze tijdens hun driejarige opleiding een doorgedreven praktische kennis meekrijgen. Ze volgen zittingen van rechtbanken, krijgen projecten waarin ze vakoverschrijdende cases moeten oplossen, doen gevangenisbezoeken en krijgen tijdens de opleiding in quasi elk vak minstens een college van iemand uit het werkveld zoals gerechtsdeurwaarders, rechters of advocaten. Bovendien sluiten de studenten hun opleiding af met een bedrijfsstage van drie maanden waardoor ze dadelijk inzetbaar zijn na hun studies.”

In Leuven merken ze de laatste jaren een enorme kentering ten opzichte van hun studenten. De Lange: “De paralegal is een begrip geworden in de juridische wereld waardoor de vraag naar onze studenten groter is geworden dan het aanbod.” Alumni werken in de traditionele juridische sectoren (griffies, notaris-, gerechtsdeurwaarders- of advocatenkantoren), maar worden nog vaker aangenomen in iets minder verwachte sectoren (vastgoed, consultancy, verzekeringen, politie, banken, privacy-officers, ondernemingsloketten, sociale secretariaten etc.). Het succes blijkt tevens uit het feit dat de opleiding rechtspraktijk vandaag in de hogeschool is uitgegroeid tot de tweede grootste afstudeerrichting binnen de opleiding bedrijfsmanagement. In Leuven zullen er dit jaar ongeveer 90 studenten afstuderen. Gegeerde bruiden, weten ze aan de UC Leuven-Limburg, waar ze bijzonder fier zijn op hun opleidingstraject.

Domeinverantwoordelijke Christel De Lange voegt daaraan toe dat de opleiding voor vele alumni ook de opstap is geweest naar een master in de rechten. “Men spreekt tegenwoordig bijzonder veel van het zalm-systeem: studenten starten met een opleiding aan de hogeschool en volgen daarna een schakel- en masterprogramma aan de universiteit en worden zo alsnog master. Zo krijgen studenten de kans om te groeien in hun leer- en studieproces. In de opleiding rechtspraktijk wordt al tien jaar actief en met veel succes ingezet op dit zalm-systeem”.

Om de opleiding die tien jaar geleden het licht zag te vieren, werd donderdag een event georganiseerd. Een groot succes want meer dan 300 gasten – waaronder alumni, notarissen, deurwaarders, advocaten en rechters – schreven zich in. Ook komiek Bert Kruismans was van de partij, zelf jurist van opleiding, om de avond op een ludieke manier mee vorm te geven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans