Hogeschool ruilt boekhouder 2019 voor tax accountant 2030

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Digitaliseringsvisie verzamelt hele sector in UCLL’s “Accountancy and taxes on the move”-event op 14 maart. Het beroep van boekhouder evolueert, maar is zeker niet dood, zoals sommige trendwatchers beweren.

Met de aangekondigde dood van de boekhouder krijgen trendwatchers en futurologen van diverse pluimage recent brede media-aandacht. In de razendsnel digitaliserende wereld van blockchain, A.I. en procesrobotisering zien zij voor dit stoffige beroep geen plaats meer. Zonder pardon wordt aanschuiven aan het werkloosheidsloket voorspeld aan de student die kiest voor de opleiding bedrijfsmanagement Accountancy Fiscaliteit.

Deze doemberichtgeving negeert tot vandaag grotendeels twee markante trends in de arbeidsmarkt, die UCLL via haar alumni en bedrijfspartners al geruime tijd en steeds nadrukkelijker oppikt. Enerzijds neemt het jobaanbod voor deze afstudeerprofielen alleen maar toe, niet af. Anderzijds evolueert de taakinvulling van de tax accountant ver voorbij wat destijds van de boekhouder werd verwacht. In 2030 zal de tax accountant met evidente digitale vlotheid vooral adviesverlener zijn, die competent de meest diverse data verwerkt en voor zijn klanten in bevattelijke analyses giet.

UCLL ziet in deze paradoxale ontwikkeling belangwekkende opportuniteiten, niet alleen voor haar studenten en bedrijfspartners, maar voor de hele sector. Daarom brengt de hogeschool op 14 maart alle betrokken groepen en instanties een dag lang op haar campus Proximus (Heverlee) samen in het event “Accountancy and taxes on the move”. Studenten, fiscale en accountancy-kantoren, beroepsverenigingen en softwarefirma’s delen hun inzichten rond de nieuwste evoluties en toepassingen, in workshops, lezingen en demonstraties van eenvoudige boekhoud-“apps” tot heuse fiscale softwarerobots.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters