Historische ijskelder opnieuw gevuld met 40 ton ijs

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Nu donderdag, 17 januari, zal vzw Regionaal Landschap Dijleland de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg in Heverlee opnieuw in gebruik nemen door deze volledig te vullen met maar liefst 40 ton (!) ijs. Het gaat om een uniek erfgoedexperiment.

Waar ijskelders tot een eeuw geleden in de winterperiode volgepropt werden met natuurijs, gewonnen uit een lokale vijver, om op die manier ijs te kunnen bewaren tot diep in de zomer, zal voor dit experiment gebruik gemaakt worden van industrieel gefabriceerd ijs. IJsproducent HIVA zal voor dit experiment 40 ton ijs aanleveren in grote blokken, die met behulp van vrijwilligers en enkele arbeiders van de stad Leuven op vakkundige wijze in de ijskelder zullen gestapeld worden. De bedoeling is om de ijskelder nog eens volledig te vullen met ijs en deze vervolgens goed af te sluiten, zoals dat destijds ook steeds het geval geweest moet zijn, om op deze manier de effectieve werking ervan te kunnen nagaan…

De overlevering wil dat het ijs in een dergelijke kelder gemakkelijk een jaar, en soms zelfs langer, bewaard kon blijven. Regionaal Landschap Dijleland vzw wil aan de hand van dit unieke experiment graag nagaan of dit effectief het geval is. “Met behulp van enkele sensoren en een webcam, zullen we het smeltproces nauwlettend in de gaten houden en hopen we achteraf ook een idee te krijgen van de eventuele kritische succesfactoren. Als alles goed gaat, willen we de ijskelder graag op het einde van de zomer (Open Monumentendag, 8 sept 2019) opnieuw opstellen voor het publiek, en de mensen dan met eigen ogen laten vaststellen hoeveel ijs er 9 maanden later nog overblijft van de initiële 40 ton. Hopelijk kunnen we de mensen dan ook laten genieten van een gekoeld drankje, op basis van het ijs dat er 9 maanden eerder werd weggelegd. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en logistieke ondersteuning van de stad Leuven.

Regionaal Landschap Dijleland vzw legde de afgelopen jaren twee ‘vergeten’ ijskelders bloot in Leuven: aan de Brusselsepoort en aan Arenberg. Deze laatste ijskelder werd naar aanleiding van het lopende Arenbergfestival in Leuven, ook volledig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt en zal nu dus als toemaat vol met ijs worden gestoken. “Omdat Regionaal Landschap Dijleland vzw al redelijk wat ervaring heeft met de restauratie van ijskelders en de daaraan gekoppelde herbestemming ervan als winterverblijfplaats voor vleermuizen, besloten we het deze keer over een ander boeg te gooien en een stapje verder te gaan dan anders. We vertellen immers bij elke openstelling van een ijskelder dat het ijs in zo’n kelder gemakkelijk een jaar lang bewaard kon blijven, maar zelf hebben we die informatie natuurlijk ook enkel uit de overlevering… Omdat de familie Arenberg bekend stond voor haar ‘grootse’ aanpak, vonden we dat we het – in het kader van het Arenbergfestival – ook eens ‘groots’ moesten aanpakken met hun kelder en besloten we de werking ervan aan de praktijk af te toetsen door hem volledig met ijs te vullen”, vertelt Wim Aertsen, projectmedewerker landschapszorg en erfgoed bij Regionaal Landschap Dijleland vzw en initiatiefnemer van het experiment.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans