Het Laatste Avondmaal hangt in Wilsele-Putkapel

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Na viering van Hemelvaart in de Sint-Agathakerk van Wilsele-Putkapel werden de parochianen uitgenodigd op de feestelijke onthulling van een nieuw schilderij in de parochiekerk.

Het gaat om een werk van wijlen Lucien Elsen, geschonken aan de kerkraad door zijn weduwe. Deze lokale schilder was 34 jaar lang voorzitter van de kerkraad van de Sint-Agathakerk, tot zijn ontslag in 1992. 

Het schilderij beeldt het gekende tafereel van het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen uit. Het gaat om een kopie, op ware grootte, gemaakt in 1980, van een werk van de 17de-eeuwse kunstschilder Philippe de Champaigne. “Een schilderij van deze omvang konden we niet overal hangen, maar gezien de symboliek leek het ons gepast om het boven het tabernakel te plaatsen, waar we de gewijde hosties bewaren”, zegt Ruben Geleyns van de kerkraad.

Huidig kerkraadsvoorzitter Ivo Van Horebeek laat weten dat meerdere werken in de kerk van de hand van de heer Elsen waren. “Zoals onder andere de schilderijen die de Kruisweg uitbeelden. Maar dit doek is wel zijn absolute meesterwerk. We zijn zeer vereerd dat we het hier in onze kerk kunnen hangen en danken de familie Elsen van harte hiervoor.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans