Herstellingswerken ecotunnel ’t Hellegat van start

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Ecotunnel ’t Hellegat in Nieuwrode (Holsbeek) wordt hersteld. De vertegenwoordigers van de gemeente Holsbeek, Agentschap voor Wegen en Verkeer en het Regionaal Landschap Noord-Hageland kwamen dit overeen tijdens een overleg begin december. De werken gingen inmiddels van start.

Tien jaar geleden werd ecotunnel ’t Hellegat in Nieuwrode plechtig geopend in aanwezigheid van toenmalig Vlaams minister Kris Peeters. De tunnel vormt een verbinding voor trekkende dieren tussen de natuurgebieden van de Beniksberg (Holsbeek) en de Wijngaardberg (Wezemaal). Beide gebieden worden immers van elkaar gescheiden door de E314-autosnelweg. Deze drukke verkeersas met zijn geluidswallen en betonnen wegafscheidingen zorgde tot dan toe voor heel wat verkeersslachtoffers onder de dieren. De nieuwe ecotunnel gaf daar een antwoord op.
Uit monitoring in de periode na de inrichting bleek dat de tunnel gebruikt werd door kleine zoogdieren, maar ook door insecten, zoals loopkevers. Hierdoor was er opnieuw meer genetische uitwisseling mogelijk tussen beide kanten van de autosnelweg en daalde het aantal verkeersslachtoffers.

De afgelopen periode werd de tunnel jammer genoeg slachtoffer van vandalisme. Onbekenden sloopten een deel van de panelen die de rijweg moesten scheiden van de strook voor dieren. Het geheel gaf een trieste aanblik. Op een overleg begin december 2017 beslisten de gemeente Holsbeek, het Regionaal Landschap Noord-Hageland en het Agentschap voor Wegen en Verkeer de situatie aan te pakken. “De overgebleven panelen zijn reeds verwijderd door de groenarbeiders van IGO”, legt Annelies Vander Bracht uit, schepen van leefmilieu in Holsbeek. “In een volgde fase zal er langs de rijweg aan beide zijden een stronkenwal geplaatst worden. Deze zware wortelkluiten moeten aan kleine zoogdieren en insecten de nodige beschutting bieden bij hun tocht doorheen de tunnel.” Door het verdwijnen van de panelen hebben grote zoogdieren dan weer meer ruimte en een beter zicht op de omgeving. Tot slot zullen de initiatiefnemers extra struiken aanplanten om de migratie te vergemakkelijken.

Nadat de nieuwe inrichting is uitgevoerd wordt er ook opnieuw gemonitord. “Via wildcamera’s en zandbedden bestuderen we welke dieren van de hernieuwde tunnel gebruikmaken”, vertelt Tinne Cockx, projectmedewerker van het Regionaal Landschap Noord-Hageland. “Hiervoor heeft de gemeente Holsbeek samen met Regionaal Landschap Noord-Hageland eind vorig jaar een project ingediend bij de Provincie Vlaams-Brabant.” Door deze maatregelen hopen de betrokken organisaties de ecotunnel een tweede leven te geven.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans