Herent gunt nieuw sportcentrum

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De gemeente Herent heeft beslist om de bouw van het nieuwe sportcentrum Bart Swings te laten uitvoeren door de firma Pellikaan NV. Die firma die recent ook de nieuwe topsporthal voor de KU Leuven heeft neergezet en veel ervaring heeft met de bouw van sportinfrastructuur, kwam als winnaar uit een wedstrijdopdracht.

Pellikaan werd gekozen voor zijn zeer toegankelijk project waarbij vooral de sporttechnische inrichting primeert, maar waarbij ook heel veel aandacht uitgaat naar het stimuleren van ontmoeting tussen de verschillende bezoekers. Indoor komt er een grote sporthal voor balsporten, badminton en judo en een gymhal van 860 m², volledig ingericht met alle oefen- en Olympische toestellen. Een ruime cafetaria met terras op het zuiden zorgt mee voor de nodige beleving.

Voorts wordt het sportcentrum een verzamelpunt voor recreatieve sporters. In het park rond het nieuwe sportcomplex komt een geasfalteerde pumptrack (de eerste in Vlaanderen!) en is er ruimte voor onder andere beachvolleybal, outdoor fitness en skaten. Er zal een vertrekpunt zijn van het vernieuwde mountainbikenetwerk en van verschillende looplussen en vlakbij kan je rondjes lopen op de Finse piste. In de inkomhal zijn lockers en na het sporten kan je douchen.

Het gebouw wordt een baken in de dorpskern en zal vanaf de openbare weg duidelijk communiceren met zijn omgeving. De architectuur wil het complex volledig laten passen in de parkomgeving. Het park wordt niet alleen het kloppende hart voor de Herentse sporter, het wordt de ontmoetingsplek bij uitstek voor alle inwoners, met verschillende groenzones, verhogingen die kunnen worden gebruikt als speelheuvels, vlakke zones die kunnen dienen als trapveld, speelzone of om te picknicken.

Het gebouw is zodanig ontworpen dat het zonder al te grote ingrepen kan worden uitgebreid met een zwembad en dans- of gevechtsportzalen. De totale kostprijs van het project zal bijna 6 miljoen euro bedragen en moet klaar zijn tegen augustus 2020. In het kader van het decreet voor ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur, subsidieert de Vlaamse Overheid het project met een investeringssubsidie van 1.062.500 euro.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans