Helikopter ‘Poppy Flight’ landt in De Wijnpers

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op donderdag 1 februari organiseert de Belgische luchtmacht een ‘Poppy Flight’ als herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Een helikopter maakt een landing in één school per provincie. Voor Vlaams-Brabant is dat De Wijnpers in Leuven.

Een helikopter A109 van de Belgische luchtmacht zal op 1 februari omstreeks 11.45 uur een vlucht uitvoeren langs de 10 hoofdsteden van de provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “We zijn blij dat onze provinciale school De Wijnpers hiervoor geselecteerd werd”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. “Op elke plaats wordt er geland in een school om symbolisch de boodschap van herdenking over te brengen aan de jeugd. We zien het event als een beloning voor alle inspanningen die we dit jaar doen voor de herdenking van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog.”

“Twee van onze leerlingen krijgen bovendien de kans om de vlucht mee te maken van de International School  Watermaal-Bosvoorde naar De Wijnpers Leuven. Deze leerlingen overhandigen bij landing een symbool van vrede, dat ze gemaakt hebben in ons project poëzieweek/gedichtendag aan de leerlingen van een andere school die op dat moment opstijgen”, zegt Lut Lambert, directeur van De Wijnpers.

De helikopter blijft telkens slechts 5 minuten aan de grond, met draaiende motor, voor er weer wordt opgestegen om naar de volgende school te vliegen. Deze stunt krijgt de naam ‘Poppy Flight’, verwijzend naar de klaproos, hét symbool van de Eerste Wereldoorlog. De leerlingen van het zesde en zevende jaar krijgen tijdens het vijfde lesuur, van 12 tot 12.50 uur, een uiteenzetting over de beroepsmogelijkheden bij de luchtmacht in de feestzaal. Ook mogen twee leerlingen in het militaire luchtverkeerscontrolecentrum de hele operatie volgen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans