Helft ondernemers voorspelt krapte op arbeidsmarkt

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

51 procent van de ondernemers voorspelt in de komende maanden krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurbevraging van Voka. Meer dan ooit zal het voor ondernemers belangrijk zijn zich te profileren als aantrekkelijke werkgever.

Meer dan ooit zijn ondernemingen op zoek naar geschikt talent. Uit de conjunctuurenquête van Voka, een bevraging van meer dan zevenhonderd bedrijfsleiders, blijkt dat 43 procent van de bedrijven in de komende maanden wil aanwerven. Toch wordt dat steeds moeilijker volgens de ondernemers: 51% voorspelt meer krapte op de arbeidsmarkt. Die krapte wordt volgens Voka steeds problematischer. Elke dag ondervinden bedrijven moeilijkheden om het juiste talent aan te trekken. Hierdoor dreigen belangrijke investeringen verloren te gaan.

Ondernemingen zijn vooral op zoek naar technische profielen en hoogopgeleiden. Om dit probleem in kaart te brengen heeft Voka samen met ICMA group een onderzoek gevoerd naar de aantrekkelijkheid van bedrijven en sectoren bij deze specifieke profielen. “Over alle sectoren heen stellen we vast dat vooral een interessante jobinhoud en een goede werksfeer tot de belangrijkste aantrekkingsfactoren horen”, klinkt het bij Voka. “Ook zijn technische profielen vooral op zoek naar een werkgever die eerlijkheid, mensgerichtheid en competentie hoog in het vaandel draagt. Als we de sectoren met elkaar vergelijken zien we dat vooral de informatica een heel aantrekkelijke sector is.”

De bevraging van ICMA en Voka wijst uit dat er belangrijke uitdagingen zijn voor de arbeidsmarkt. “Bedrijven zullen steeds meer moeite hebben om de geschikte profielen te vinden”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Het zal er dus op aankomen om alles uit de kast te halen. Employer branding is daarbij van essentieel belang. Onze bevraging wijst uit dat niet langer enkel loon een belangrijke factor is. Ook flexibiliteit, jobinhoud en mensgerichtheid zijn factoren die de aantrekkelijkheid van een bedrijf of sector bepalen. Onze sectoren zullen dus meer dan ooit moeten inzetten op deze competenties willen ze in de toekomst nog het juiste talent aantrekken.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans