Heilig Hartziekenhuis krijgt extra ziekenhuisvleugel met gloednieuwe MRI scanner

Komende maandag zal Leuvens burgemeester Louis Tobback de eerste steen leggen van de nieuwe vleugel waar onder andere een MRI scanner wordt ondergebracht. Met het project is een investering van 1,5 miljoen euro gemoeid.

Wat is een MRI scanner?

Een MRI scanner is een medisch apparaat dat werkt door middel van een sterke magneet (1.5T), die voor magnetische golven en radiogolven zorgt. Zo kunnen beelden van organen, botten, gewrichten of omliggend weefsel gemaakt worden. Bij een MRI scan worden geen röntgenstralen gebruikt en het onderzoek is volledig pijnloos en ongevaarlijk.

Dokter Anne Van Cauwenbergh licht het project toe: “Tot nu toe moesten we patiënten steeds doorverwijzen naar partnerziekenhuizen die wel over een MRI beschikken. Hét belangrijkste voordeel is dus zonder twijfel dat de wachttijden gevoelig gereduceerd worden voor patiënten aangezien de scans in eigen huis kunnen plaatsvinden. Patiënten hoeven zich niet meer te verplaatsen of getransporteerd te worden om een MRI onderzoek te ondergaan.

De uitbreiding van het aantal MRI toestellen past ook in een algemene trend om het gebruik van röntgenstralen te reduceren in het voordeel van MRI en echografie.”

Bouwwerken gestart

In augustus 2015 kreeg het Heilig Hartziekenhuis na lang wachten een erkenning van de Vlaamse overheid voor de installatie van een MRI op haar site. In januari gingen de werken effectief van start en momenteel is de kelderverdieping gegoten. Komende maandag zal Leuvens burgemeester Louis Tobback de ziekenhuissite en werf bezoeken. Hij zal dan ook een symbolische eerste steen leggen om de start van het nieuwe project in te luiden. Streefdatum om de vleugel wind- en waterdicht te krijgen is eind maart.

Patiëntvriendelijke keuze

Het gebruik van magnetische golven maakt van een MRI wel een erg lawaaierig beestje. “Bij de keuze van het toestel hebben we zeer veel aandacht besteed aan patiëntvriendelijkheid”, stelt dokter Vancauwenbergh. “Om die reden hebben we gekozen voor een MRI met zoveel mogelijk geluidsdemping. En omdat claustrofobie vaak een probleem is voor de patiënten, werd een toestel met ruime opening gezocht. De software en het type toestel beïnvloeden ook de onderzoeksduur. Op dat vlak werd gezocht naar de meest patiëntvriendelijke oplossing. Patiënten zullen een kortere tijd in het toestel moeten blijven, met minder bewegingsartefacten tijdens het nemen van de beelden en met scherpere beelden tot gevolg.”

De komende maanden wordt er dus nog hard gewerkt in het Heilig Hart ziekenhuis. In juli 2016 zal de nieuwe MRI volledig operationeel zijn.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans