Heilig Hart Leuven ontvangt internationaal kwaliteitslabel

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven heeft het internationale NIAZ-Qmentum-label behaald. De accreditatie volgde na een uitgebreide audit die plaatsvond van 3 tot 6 oktober 2017. Een team van externe auditoren gaf het ziekenhuis een uitmuntend rapport: het voldoet aan maar liefst 98,4 procent van de kwaliteitsnormen.

Het is tijd voor kwaliteit

Het accreditatielabel wordt uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ), een onafhankelijke instelling die kwaliteitsnormen voor de zorgsector ontwikkelt en zorginstellingen hierop toetst. NIAZ maakt gebruik van het internationale accreditatieprogramma Qmentum. Daarbij staat de Q voor kwaliteit, en mentum voor momentum: het is tijd voor kwaliteit. Dit programma is in 2007 ontwikkeld door Accreditation Canada en wordt inmiddels toegepast in 27 landen.

De audit

Van 3 tot en met 6 oktober onderwierpen 7 auditoren (deskundigen uit de gezondheidszorg) van NIAZ alle afdelingen van het ziekenhuis aan een grondige controle. Meer dan 2.300 normen werden afgetoetst binnen instellingsbrede alsook zorgspecifieke domeinen: operatieve zorg, medische beeldvorming, spoedeisende hulp,  oncologische zorg, verloskundige zorg,… Maar ook leiderschap, het voorbereid zijn op noodsituaties en rampen,…
Tijdens de audit volgden de auditoren ook het traject van een aantal patiënten in het ziekenhuis en namen alle bijhorende procedures onder de loep. Artsen, medewerkers van diverse afdelingen en zelfs patiënten werden bevraagd. “Het was een intens gebeuren. Kwaliteit is een prioriteit in ons beleid en door deze audit te organiseren weet je pas echt of je goed bezig bent”, vertelt directeur Katrien Van Gerven, die zelf ook geïnterviewd werd en aan de zijlijn supporterde voor “haar” medewerkers en artsen.

Uitstekend resultaat

“Het resultaat mag meer dan gezien worden”, aldus Katrien Van Gerven. “Met een score van 98,4% (vereiste score 90%) op de normen met hoge prioriteit, 92% op de platina normen en 81% op de diamanten normen mogen we oprecht trots zijn. Het is een erkenning voor al onze inspanningen maar ook een bevestiging voor patiënten, huisartsen en andere verwijzers dat ze kunnen vertrouwen op veilige en kwalitatieve zorg in ons ziekenhuis. Dit label is de kers op de taart. Natuurlijk gaan we na deze doorlichting niet op onze lauweren rusten. De toon is gezet en we willen de positieve trend verder doorzetten. Het kwaliteitsdenken is ingebed en wordt in de praktijk gebracht. Dat willen we graag zo houden en daar gaan we dan ook hard aan werken”.

Een sterke doorstart

“De toekenning van het accreditatie-label is natuurlijk een enorme beloning. Ze fungeert ook als een doorstart in ons continue proces van verdere verbetering. Met interne audits en veiligheidsrondes blijven we onszelf testen en triggeren om de veilige en kwalitatieve zorg aan patiënten naar een nog hoger niveau te tillen.”

Het label is geldig gedurende 4 jaar en het rapport bevat naast lovende woorden ook enkele aanbevelingen waar de teams voluit hun schouders onder zullen zetten.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans