Hapje-Tapje wordt 30 jaar!

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Al 30 jaar is Hapje-Tapje een vaste waarde in het Leuvense zomerprogramma en daarmee is het het oudste culinaire festival van België. Zondag 5 augustus is dé ideale gelegenheid voor de Leuvense horeca om naar buiten te treden en te laten zien wat voor lekkers er allemaal in onze stad te krijgen is.

Dirk Vansina, schepen feestelijkheden: “Hapje Tapje is ondertussen een traditie geworden om in stand te houden maar ook om te vernieuwen. Dit jaar kunnen we opnieuw twee nieuwigheden aankondigen: het parcours breidt uit én we trekken de ecologische kaart.”

Uitgebreid parcours

Twee jaar geleden werd de beneden-Tiensestraat aan het parcours toegevoegd. Dit jaar komen er het De Layens- en Margarethaplein bij. Daarmee krijgen zo’n 15 extra zaken een plaats, want er is veel belangstelling van nieuwe zaken om te mogen deelnemen. Dirk Vansina: “Met het uitbreiden van het culinaire parcours willen we niet alleen meer horecazaken een forum geven, we hopen hiermee ook het comfort van de bezoeker te verhogen.” Ook op de Grande Place Gourmande komen er met ‘Eed’ en ‘Fragma’ twee klassezaken bij. In totaal bieden daar elf zaken hun lekkers aan.

Culinaire kaart wordt ecologische kaart

Dirk Vansina: “Ecologie op events wordt meer en meer een belangrijk issue. Dit jaar kregen we alle deelnemende zaken op één lijn om bio afbreekbare borden en bestek te gebruiken. Er komen bemande afvalstraten om de bezoekers te begeleiden bij het sorteren.” Dit gebeurt in overleg en met steun van OVAM.

Muzikaal dessert

De allerlaatste gang van Hapje-Tapje is traditioneel een muziekoptreden op de Oude Markt. Dit jaar serveert men Raymond van het Groenewoud. In het voorprogramma staat Stadswacht, een jonge Leuvense groep die pop-kleinkunst brengt.

Speciaalbieren proeven op Oude  Markt

Op de Oude Markt proeven van de lekkerste bieren uit het Hapje-Tapje proefglas is ook een traditie.  Want bierliefhebbers weten dat de Langste Toog bij Hapje-Tapje ook de Lekkerste Toog is. Ook dit jaar zullen er weer moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Ga je voor de Breakfast Stout van Founders – top 5 in de wereld – of wordt het Love Sipping Compassion Dipping Hibiscus Dripping Passion IPA? En een nog moeilijkere keuze: een Blond dan wel een Ros Mokke? Ook te proeven: het eerste CO2-neutrale bier, BS#0028GMGK.

“We zijn klaar om met Hapje-Tapje voor de 30e keer het grootste Leuvense ééndagsevenement aan te bieden,” vertelt Dirk Vansina enthousiast: “Als het weer meezit, verwachten we opnieuw zo’n 60.000 lekkerbekken die van het Leuvens lekkers komen genieten.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans