Handelaars Bondgenotenlaan zijn vrijdagmarkt beu

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De handelaars van de Leuvense Bondgenotenlaan en de daaromliggende straten hebben hun buik vol van de wekelijkse vrijdagmarkt. 52 van 54 bevraagde handelszaken willen dat deze hoe rapper hoe liever verdwijnen uit de Bondgenotenlaan. Het huidige schepencollege laat de mogelijkheid om een oplossing te zoeken uit deze impasse liever over aan hun opvolgers.

Na de Septemberkermis in 2017 begon de heraanleg van het Ladeuze- en het Herbert Hooverplein. Uiteraard moest de wekelijkse vrijdagmarkt van locatie veranderen, dit voor een groot deel naar de Bondgenotenlaan. Dat verliep toen en ook nu nog niet zonder protest. 52 van de 54 handelszaken willen dat de de vrijdagmarkt in “de Bond” zo snel mogelijk verleden tijd is. Onder andere de opstelling van de kramen en dus ook de bereikbaarheid van winkels, de veiligheid rond de kabels op de stoepen waren een grote klacht.

“Het college bevestigt haar aanvankelijke beslissing: de verhuis van de gehele markt tegelijk van zodra de werken aan Hooverplein en Ladeuzeplein volledig voltooid zijn en nadat de kermis daar heeft plaats gevonden. Het college laat een beslissing over het al dan niet definitief verbieden van een verplaatste markt in de Bondgenotenlaan over aan het nieuwe college dat na de verkiezingen zal gevormd worden”, aldus schepen van handel en middenstand Erik Vanderheiden, namens het Leuvense schepencollege.

Verder willen de handelaars de vrijdagmarkt ook niet meer als het vernieuwde Ladeuze- en Hooverplein onbeschikbaar zijn door andere activiteiten. Het omzetverlies weeg immers veel te zwaar door voor hen, zeker op de tweede belangrijkste verkoopdag doorheen de week. Ze stellen het Sint-Jacobsplein als alternatief voor. Wordt vervolgd!

Op de foto een marktwagen die enkele maanden geleden na de vrijdagmarkt in het begin van de Diestsestraat de etalage van een ijsjeszaak van te dichtbij wilde bekijken.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer