Handelaar Erik Meulemans voelt zich koud gepakt "Het was al lang beslist"

Handelaar Erik Meulemans van Mertens Schoenen in de Mechelsestraat in Leuven heeft in een open brief naar het stadsbestuur zijn beklag gedaan. “Toch straf dat men zo snel na de goedkeuring van het circulatieplan al het Smoldersplein kan herinrichten. Met andere woorden, de plannen lagen al klaar en onze vraag voor Shop&Go-plaatsen was bij voorbaat een verloren zaak”, klinkt het boos.

“Beste Carl Devlies, beste Dirk Robbeets,

Van Bommel Schoenen Mertens-4Vanmorgen lees ik in de krant dat de heraanleg van het Smoldersplein volop aan de gang is en dat het plein eind deze maand al heringericht zal zijn. Natuurlijk had ik met eigen ogen de werkzaamheden ook al gezien. Ik vind het bewonderenswaardig hoe snel na goedkeuring van het verkeerscirculatieplan deze werken van start zijn kunnen gaan. Ik heb nog nooit geweten dat een aanbesteding en plannen zo snel kunnen gerealiseerd worden. Ik ben al meer dan tien jaar aan het wachten op parking De Bruul maar voor de eerste steenlegging ben ik nog niet uitgenodigd.”

“Ik denk dat ik recht van spreken heb. Al 22 jaar zet ik me in om onze wijk en het handelsapparaat van de stad Leuven mee te helpen optimaliseren via wijkwerking, Handelaarsverbond, Leuven Handelt!, Centrummanagement, Middenstandsraad en Liefst Leuven!. De inrichting van het Smoldersplein als Shop & Go was een vraag van ‘Liefst Leuven’ die in overweging ging worden genomen, zo’n acht weken geleden. Wel … jullie hebben ons allemaal wederom KOUD GEPAKT.”

“Dat je het idee afkeurt in samenspraak met een bureau dat nog nooit handel heeft gedreven in een centrumstad kan ik moeilijk begrijpen, maar dat is nu éénmaal politiek. Maar dat je ons in de waan laat dat onze vraag positief zou kunnen beantwoord worden, dat neem ik echt niet. Wij worden hier echt behandeld als QUANTITE NEGLIGEABLE … Dit was al veel langer beslist!”

“Ik denk dat het hoog tijd is om ‘klare wijn’ te schenken tov de Leuvense ‘commercanten’. Bij mij is het vertrouwen nu wel echt verdwenen en er zal veel moeten gebeuren om dit recht te zetten. Ik ga me nu alvast concentreren op onze handelszaken en het veldwerk voor de Leuvense handel even links laten liggen. Of misschien moeten we het wel rechts zoeken volgende keer!”

“Aan allen nog een prettige werkdag en een goede verkoop. Ik zie de laatste weekdagen zeer veel volk in de stad…In Brussel is m’n alvast al tot inkeer gekomen…Ik vind het erg dat ik dit moet schrijven, maar ik heb helemaal niets meer te verliezen. Akkoord of niet akkoord, laat het me gerust weten.”

Erik Meulemans (Mertens Schoenen)

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens