Grootschalige controle gehouden aan stationsbuurt

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Lokale en federale politie en medewerkers van de Lijn hebben woensdagnamiddag opnieuw een grootschalige gezamenlijke controleactie gehouden aan het station van Leuven. Voor politie lag de focus op overlast en drugs, De Lijn controleerde op zwartrijders.

Voor de actie werden 15 politiemensen ingezet waaronder een collega van de federale politie met drughond. Zij zorgden er voor dat de controleurs van De Lijn ongestoord hun werk konden doen op de bussen die aan de kant werden gezet.

Tijdens de actie van vandaag werden twee meerderjarigen betrapt met een gebruikshoeveelheid softdrugs op zak. Ze kregen allebei een proces-verbaal en hun drugs werden in beslag genomen. Tijdens de controle werden ook twee minderjarigen een tijdje opgepakt, omdat ze de agenten de ganse tijd bleven uitdagen en lastig vallen. Ondanks verschillende aanmaningen om zich te verwijderen, bleven de twee de politie volgen en belachelijk maken. Uiteindelijk werden ze opgepakt en overgebracht naar het commissariaat. Na contactname met de ouders mochten de minderjarigen beschikken. Drie winkeldieven hadden pech dat ze net op het ogenblik dat zij hadden toegeslagen, zoveel politie aan het station rondliep. De drie hadden in een parfumerie in de Bondgenotenlaan enkele flesjes parfum gestolen en haastten zich met hun buit weg richting station. Nadat de uitbater alarm had geslagen, werd het trio al snel opgemerkt door de bewakingscamera’s. In de dispatching zag men hoe de winkeldieven, allen rond de twintig jaar oud en vanuit het Brusselse, in de richting van het station wandelden. Daar werden ze één voor één opgepakt door de politie.

De politie wil met dit soort controles een sterk signaal geven om potentiële ordeverstoorders duidelijk te maken dat de stationsomgeving niet de plaats is om herrie te komen zoeken of drugs te dealen of te gebruiken. De voorbije weken was de politie al verschillende keren moeten tussenbeide komen bij kleine schermutselingen tussen jongeren, al dan niet in groep. Enkele keren dook ook het gerucht op dat scholieren na schooltijd aan het station met mekaar op de vuist zouden gaan omwille van problemen die ontstonden op school. Zover is het geen enkele keer gekomen, mogelijks omdat het om geruchten ging of omdat politie bijna dagelijks duidelijk zichtbaar in de stationsomgeving aanwezig is. Ondermeer het Fietsteam en leden van het fenomeenteam, die opereren in burger, voeren bijna elke dag kleinere controles uit aan het station, samen met de reguliere patrouilles.

Daarnaast zijn er dan de grotere, gecoördineerde acties in samenwerking met onder meer de federale politie en De Lijn. Twee weken terug was er ook al zo’n actie waarbij een twintiger werd betrapt met een heroïnespuit op zak. Ook vorig schooljaar werden verschillende grootschalige controles gehouden waarbij onder meer jongeren met een mes en een boksbeugel werden opgepakt.

De controleurs van De Lijn tenslotte controleerden vandaag 573 busgebruikers. Ze stelden zes processen-verbaal op wegens zwartrijden. Bij de vorige actie twee weken geleden werden 669 reizigers gecontroleerd en zeven processen-verbaal opgesteld.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer