Grijze boombakken worden mozaïek kunstwerkjes

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De voorbije maanden verschenen in de nieuwe autoluwe en -vrije straten van Leuven vele boombakken. Zij vormen het vertrekpunt voor het Mozaïekproject, één van de vele initiatieven binnen ‘Youtopia’. De grijze boombakken worden omgevormd tot schitterende mozaïekkunstwerken.

Die transformatie wordt begeleid door kunstenaars Mireille Swinnen, Jan Vander Elst, Ine Lammers, Roeland Kotsch, Jolien Brands en Lien Paulissen. Zij creëerden samen alvast de allereerste mozaïekboombak, die vandaag op het Pater Damiaanplein werd onthuld door schepen Bieke Verlinden.

“De boombakken ogen nu nog grijs en saai maar daar gaan we zichtbaar verandering in brengen”, verduidelijkt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden. “We willen Leuvenaars de kans geven om zelf aan de slag te gaan en er schitterende mozaïekkunstwerken van te maken.” Samen met een kunstenaar kunnen Leuvenaars zelf de handen uit de mouwen steken. “Het gezegde ‘een steentje bijdragen’ kan hier letterlijk genomen worden. Leuvenaars bouwen de stad!”, lacht Verlinden.

Speciaal voor dit project opent de oude brandweerkazerne aan de Havenkant (hoek Vaartstraat) tijdelijk zijn deuren om dienst te doen als mozaïekatelier. Leuvenaars met interesse om deel te nemen kunnen zich in groepjes van 4 tot 8 personen inschrijven door te mailen naar mozaiek@leuven.be (voor 6 februari). Tijdens een kennismakingsmoment op 13 februari ontmoeten inwoners en kunstenaars elkaar en ontwerpen ze samen hun mozaïekkunstwerk. Vanaf 6 maart tot eind mei gaan de deelnemers in het atelier aan de slag om hun ontwerp in een kunstig mozaïekwerk te gieten. In juni worden de mozaïeken aan de boombakken bevestigd.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans