Graffitiactie zet honderden wederopbouwpanden in de kijker

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Gisteren kregen alle wederopbouwpanden in Leuven een graffititag. Tussen 19 en 21 uur brachten verschillende Leuvense jeugdverenigingen een symbool in oranje kalkverf aan op de stoep voor ieder pand. Deze tag verwijst naar de wederopbouw van Leuven na de eerste wereldoorlog. Het project ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ wil hiermee de aandacht vestigen op het bijzondere wederopbouwverhaal van de stad en haar inwoners.

Verwoesting en wederopbouw

In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 verwoestte de Brand van Leuven meer dan 1.000 panden. In de Leuvense binnenstad werd 1 op 8 panden vernield. Duizenden inwoners werden hierdoor dakloos.  De wederopbouw van Leuven duurde meer dan 10 jaar. De verwoeste panden werden heropgebouwd in een typische architectuurstijl, die toepasselijk wederopbouwarchitectuur wordt genoemd.

In Leuven zijn er vandaag nog zo’n 750 wederopbouwpanden. Je herkent ze aan de wederopbouwsteen in de gevel. Deze gedenksteen met stadswapen en het opschrift ’19 14′ schonk de stad gratis aan de eigenaars met de verplichting deze in te metselen in de gevel. Dit met als doel de omvang van de verwoesting nooit meer vergeten. Op 7 oktober worden alle wederopbouwpanden getagd zodat ze nog eens extra in het oog springen.

Graffitiactie

Met deze opvallende tagactie wil de stad de Leuvenaars opnieuw bewust maken van hoe zwaar de stad getroffen werd in 1914 en hen tegelijkertijd uitdagen om rond te kijken. De plekken waar we wonen, werken, shoppen, eten, drinken en slapen vertellen immers bijzondere verhalen.

HERLEVEN. Leuven na 1918

De tentoonstelling ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ brengt nog tot en met 11 november het verhaal van de naoorlogse Leuvenaar aan de Leuvenaar van vandaag en focust niet alleen op hoe de stad werd herbouwd, maar ook en vooral op hoe de Leuvenaar in 1918 zijn dagelijkse leven terug oppakte. Aan de hand van thema’s rond zorgen, wonen, werken, leren en ontspannen kom je te weten hoe de Leuvenaar zijn leven weer opbouwde en hoe de herinnering aan de verwoesting van de oorlog de afgelopen eeuw levend werd gehouden. Meer info op www.herleven.be

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans