Google.org investeert €490.000 in Streetsmart

4 februari 2020 | 12u56 | Gepost door redactie
Google.org investeert €490.000 in Streetsmart
De ondernemers achter de hybride sociale onderneming StreetwiZe • Mobile School zijn onlangs begonnen aan een nieuw avontuur: StreetSmart. Vorig jaar lanceerde Google de Google.org Impact Challenge rond veiligheid, een fonds van 10 miljoen euro om organisaties te ondersteunen die praktische en hands-on oplossingen bedenken wanneer het gaat over haat, extremisme en veiligheid van kinderen, online en offline. Google.org besloot een partnerschap aan te gaan en StreetSmart € 490.000 te bieden, plus coaching door de IT-experts van Google.
Het bericht Google.org investeert €490.000 in Streetsmart verscheen eerst op Leuven Actueel.

StreetSmart biedt een geïntegreerd digitaal platform aan dat is ontworpen voor jeugdwerkers en straathoekwerkers wereldwijd om hen te ondersteunen in hun werk met kwetsbare kinderen en jongeren. StreetSmart is een aanvulling op de visie van Mobile School en heeft als doel het probleem van beschadigd zelfrespect aan te pakken.

Straatkinderen
Miljoenen kinderen vallen buiten de structuren van formele ondersteuning en onderwijssystemen en gaan de straat op, op zoek naar een gevoel van verbondenheid. De identiteit en het zelfbeeld van deze kinderen en jongeren is fragiel, waardoor ze zeer gevoelig zijn voor werving door criminele en extremistische netwerken. Jeugd- en outreach-werk zijn cruciaal om hen te bereiken.

De onvoorwaardelijke aanwezigheid van jeugdwerkers die effectieve non-formele onderwijsmethoden gebruiken, kan de verbinding met deze kinderen herstellen en hen ondersteunen om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Het kan ervoor zorgen dat de jongeren niet volledig afhaken en kan hen in staat stellen om bewuste beslissingen te nemen.

Streetsmart
Straathoekwerkers zijn mensen met een sociale mindset, een sterk empathisch vermogen en veel street credibility. Een onderzoeksproject uitgevoerd door Mobile School geeft echter aan dat er een gebrek is aan efficiënte tools, toegang tot gegevens, kennis en inspiratie om hen te ondersteunen. Om die behoeften aan te pakken en de impact van de outreach-activiteiten van straathoekwerkers en jeugdwerkers in het algemeen te vergroten, ontwikkelde StreetwiZe • Mobile School het geïntegreerde digitale platform StreetSmart, bestaande uit 3 tools:

• StreetSmart Impact: een casemanagement- en impact meetsysteem, met een mobiele datatracking app en een geïntegreerde evolutie-tracking van verschillende indicatoren gekoppeld aan eigenwaarde en empowerment. StreetSmart Impact is een gesloten omgeving, opgezet voor en geïmplementeerd bij elke jeugdwerkorganisatie afzonderlijk.
• StreetSmart Play: een open en gemeenschapsgericht contentplatform met non-formele educatieve methoden en activiteiten, waarbij de nadruk ligt op het empoweren van kinderen en jongeren. Met StreetSmart Play kunnen jeugdwerkers de non-formele methoden die ze nodig hebben vinden, delen en uitwisselen om hun aanbod aan te passen aan de behoeften van de kinderen waarmee ze werken.
• StreetSmart Learn: een open leerplatform voor jeugdwerkers met cursussen, trainingsmateriaal en ondersteuning om hen te helpen bij hun werk met en begrip van kwetsbare kinderen.
Bij alle componenten van StreetSmart staat een gebruiksvriendelijk ontwerp en mobiele bruikbaarheid voor jeugdwerkers centraal. De prototypes zijn ontwikkeld met de steun van Erasmus +, Accenture (Kunstmaan) en Share.it.
Dankzij de bevindingen van de prototypetests en de ondersteuning van de Google Foundation, heeft StreetwiZe • Mobile School het vertrouwen dat ze in 2020 een volledig operationele StreetSmart Impact en StreetSmart Play kunnen uitbrengen en een volledig operationele StreetSmart Learn in 2021.

StreetwiZe • Mobile School
StreetwiZe • Mobile School is een hybride organisatie die werkt met en voor straatkinderen. StreetwiZe ondersteunt bedrijven in talent- en leiderschapsontwikkeling, gebaseerd op de overlevingsvaardigheden van straatkinderen. StreetwiZe investeert 100% van de winst in Mobile School.
Mobile School werkt met straatkinderen in 30 landen en biedt mobiele scholen, educatief materiaal, coaching en training. Eigenwaarde, empowerment, sociale vaardigheden, spel en plezier staan centraal in het werken met de mobiele school.

Het bericht Google.org investeert €490.000 in Streetsmart verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over