Gloednieuw standbeeld roept Leuvenaars op om stad proper te houden Mooimakers zet inwoners centraal in zomercampagne tegen zwerfvuil en sluikstort

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Leuvenaars Simon (bijna 7) en Julie (10) krijgen deze zomer een eigen standbeeld in de Vanderkelenstraat, vlakbij Museum M. Ze roepen al hun stadsgenoten op om hun favoriete plekje proper te houden. Met deze zomercampagne, vier Vlaamse steden krijgen zo’n standbeeld, wil Mooimakers tonen dat élke plek wel voor iemand belangrijk is. Gooi je afval dus niet op de grond.

De Lepold Vanderkelenstraat heeft een speciale betekenis voor de jonge Leuvenaars Simon en Julie. “Hier komen we elke zomer feesten. Het M-idzomerfestival in Museum M is zo leuk, dat we graag in de binnentuin met de mooie boom zouden blijven wonen. Er is toffe dans en muziek en ijsjes en frisdrank. En we mogen kei laat opblijven. Altijd als we hier langs wandelen, zwaaien we naar het museum. Daarom willen we graag dat deze straat proper blijft. Zonder afval op de grond.”

Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG), trekt deze zomer in vier Vlaamse steden standbeelden op. Standbeelden van gewone mensen: inwoners met een hart voor de stad die al hun stadsgenoten oproepen om hun favoriete plekje mooi en proper te houden.

Zomercampagne

“Met deze zomercampagne willen we benadrukken dat elke plek in de stad het verdient om zwerfvuilvrij te zijn”, legt Els Gommeren coördinator van Mooimakers uit. “Natuurlijk zijn de iconische plekken belangrijk als uithangbord van de stad, maar niet alleen het stadhuis of het centrale plein verdient het om mooi en proper te zijn. Elke plek heeft wel voor minstens één inwoner een speciale betekenis. Denk daar eens aan voor je er afval achterlaat, dat is de boodschap die we met deze campagne willen meegeven. Je zou zelf ook niet willen dat iemand jouw favoriete plekje bezoedelt.”

Naast de standbeelden in vier steden worden ook 250 odeplaatjes bevestigd op verschillende plaatsen over heel Vlaanderen. Stuk voor stuk ‘speciale’ plekken, die voor iemand belangrijk zijn. “Het beste wapen tegen zwerfvuil en sluikstort is een brede maatschappelijke beweging”, benadrukt Els Gommeren. “De campagne toont dat zwerfvuil en sluikstort iederéén stoort, maar wil vooral het signaal geven dat we met z’n allen de sleutel in handen hebben om onze steden en gemeenten mooi en proper te houden.”

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer