Gezocht: 500 activiteiten voor nieuwe editie Week van de Korte Keten

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Op de Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders in Gent werd afgelopen weekend de nieuwe editie van de Week van de Korte Keten voorgesteld. De provincie Vlaams-Brabant daagt, samen met haar partners, elke producent, vereniging of gemeente uit om een evenement te organiseren tussen zaterdag 4 en zondag 12 mei. De organisatoren rekenen op een 500-tal activiteiten. Nieuw is dat hoeve- en streekproducenten kunnen meedingen naar de titel ‘Korte-Keten-Kop’.

Landbouwproducenten, die een activiteit organiseren én een uithangbord zijn voor de korte keten in hun provincie, kunnen zich inschrijven voor de tweede editie van de Week van de Korte Keten en maken kans om de eerste ‘Korte-Keten-Kop’-titel te veroveren.

‘We engageren ons om minstens 500 activiteiten te kunnen aanbieden, waaronder zo’n 100 in Vlaams-Brabant’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van land- en tuinbouw. ‘Het kan gaan om kleinere acties zoals het aanbieden van proevertjes of een bedrijfsbezoek of grotere evenementen, zoals een opendeurdag of streekmarkt. Deelnemers kunnen hiervoor een subsidie krijgen van de provinciale landbouwkamer’.

De provincie Vlaams-Brabant organiseert inspiratiemomenten voor de organisatie van deze korte keten-activiteiten op donderdag 31 januari om 19 uur in Herne in het Dominicanessenklooster aan de Heilige Geeststraat 22 en op donderdag 7 februari om 14 uur in Herent in Proefcentrum, Blauwe Stap 25.

Voor de organisatie van deze Week van de Korte Keten, van zaterdag 4 tot en met zondag 12 mei, slaan de vijf Vlaamse provincies opnieuw de handen in elkaar. Ze krijgen steun van VLAM, de Vlaamse overheid en het Steunpunt Korte Keten.

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. De consument krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Korte ketens zijn zeer divers qua aanpak en kanalen. Voorbeelden zijn hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfoogst- en plukboerderijen, vleespakketten, boerderijen en voedselteams.

Inschrijven voor de Week van de Korte Keten kan via www.vlaamsbrabant.be/korteketenkop

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer