Gewone mensen die ongewone dingen doen

4 April 2020 | 08u38 | Gepost door redactie
Gewone mensen die ongewone dingen doen
Met z’n allen de maatregelen opvolgen en volhouden blijft ontzettend belangrijk. Van op afstand contact houden met familie, buren en vrienden en oog hebben voor elkaar betekenen heel veel vandaag. Met ‘Leuvense verhalen’ bundelt de stad warme initiatieven van inwoners, om anderen te inspireren en te motiveren om vol te houden, onder het motto 'Even apart, altijd samen'. Onderstaande verhalen tonen enkele van de vele solidaire acties die al op het getouw werden gezet.
Het bericht Gewone mensen die ongewone dingen doen verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We maken een moeilijke periode door”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani, “maar Leuven laat zich ook nu, tijdens deze ongeziene crisis, van haar warmste kant zien. Duizenden Leuvenaars, verenigingen en ondernemers zetten zich vrijwillig in, op originele manieren, om anderen te helpen. Het is fantastisch om te zien hoe vindingrijk mensen zijn om elkaar toch figuurlijk dichtbij te houden.”

Buurtwerker Evert rolt met zijn longboard door zijn buurt
Evert is stedelijk buurtwerker in ‘De Kettebende’; de kinderwerking van buurtcentrum Wilsele-Dorp. Nu de buurtcentra door de coronamaatregelen de deuren moesten sluiten, gooide Evert het over een andere boeg. Hij neemt elke dag zijn longboard en rolt een paar uur door Wilsele-Dorp, om mensen te helpen, te infomeren en te ondersteunen waar het kan.

“Ik volg al een jaar skatelessen. Mijn longboard is een handig vervoersmiddel. Zo kwam ik op het idee om het te gebruiken voor mijn job als buurtwerker”, zegt Evert. De aanwezigheid van een buurtwerker blijft zeker in deze periode voor heel wat mensen belangrijk. “We zijn vaak een vertrouwenspersoon en proberen ook nu in de wijken aanwezig te zijn. Zo kunnen we mensen snel helpen en ondersteunen.”

Sinds Evert zo de wijken doorkruist, merkt hij dat buurtbewoners hem beginnen te kennen. “Steeds meer mensen herkennen mij als ik met mijn longboard passeer. Het is ook een goede manier om je te verplaatsen: je bent sneller dan al wandelend, maar je blijft aanspreekbaar. En het valt de mensen ook op. Enkele dagen geleden reed ik door een straat waar net een oudere vrouw gevallen was. De ziekenwagen was al gebeld, maar intussen kon ik wat met die dame praten zodat ze zich niet alleen voelde”, vertelt Evert.

Een andere manier om de buurtwerking verder te zetten is een wekelijkse telefoonronde. Collega Ellen belt mensen uit de buurt voor een babbeltje, maar ook om te polsen of ze hulp nodig hebben. “Samen vormen we een tandem”, vertelt Evert. “Wanneer iemand aan de telefoon bijvoorbeeld laat weten dat hij/zij vuilzakken nodig heeft, bezorg ik die vuilzakken bij de mensen thuis. We lenen ook boeken van onze kinderwerking uit aan kinderen die thuis bijvoorbeeld geen of weinig Nederlandstalige boeken hebben. Op die manier wordt onze kinder- en buurtwerking toch nog verdergezet.”

Kok Tom is tijdelijk werkloos en kookt nu vrijwillig voor sociaal restaurant 

De RuimteVaart is een Leuvense vereniging die zich inzet voor een wereld zonder armoede en uitsluiting. Hun sociale restaurant draait volledig op vrijwilligers en mensen in opleiding. In tijden van corona mag het restaurant geen bezoekers meer ontvangen, dus is de RuimteVaart overgestapt op afhaalmaaltijden, zodat hun bezoekers nog steeds een gezonde, betaalbare maaltijd kunnen krijgen.

Een deel van hun vaste vrijwilligers mag nu tijdelijk niet helpen, door ziekte of omdat zij tot een risicogroep behoren en meer vatbaar zijn voor het coronavirus. De RuimteVaart was dringend op zoek naar versterking. Daarom lanceerde de stad Leuven via het platform ‘Leuven Helpt’ een vacature voor kok en keukenmedewerker.

Met succes, want al snel waren er voldoende vrijwillige koks om de maaltijden te blijven bereiden. Ook Tom Dehaen (26) stelde zich kandidaat.. Tom is kok bij Noordoever, een restaurant aan de Vaartkom. Nu hij tijdelijk werkloos is, kookt hij enkele dagen per week in de RuimteVaart.

“Het is heel fijn om in deze periode iets te kunnen bijdragen”, vertelt Tom. “Vooral omdat je echt een meerwaarde kan betekenen voor anderen. Ik leer zoveel mensen kennen, elk met hun verhaal en achtergrond. Het zijn vaak mensen die het moeilijk hebben. Hun verhalen komen soms hard aan, en doen je beseffen hoe belangrijk organisaties als de RuimteVaart zijn. Deze ervaring zal me zeker nog lang bijblijven.”

“Je ziet ook veel eenzaamheid. Ik woon zelf alleen, en het doet me deugd om op deze manier toch een beetje onder de mensen te komen”, zegt Tom. “Als de coronacrisis voorbij is, zal ik heel blij zijn om terug bij Noordoever aan de slag te gaan en met mijn kameraden iets te gaan drinken. Het warennormale dingen, maar corona leert ons ze extra te waarderen.”

Buurt verrast Julie voor haar twaalfde verjaardag met concertje
Soms zet een hele buurt zich in om elkaar te steunen. Zo verrasten de bewoners van de Van’t Sestichstraat Julie deze week voor haar twaalfde verjaardag. Haar geplande verjaardagspyjamafeestje met vriendinnen kon niet doorgaan, maar dankzij haar adoptiepapa’s, grote broer Thilbault en de buren beleefde ze toch een unieke dag.

Haar adoptiepapa’s en broer wilden de 12de verjaardag van Julie, niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Dus besloten ze om aan de buren te vragen om op haar verjaardag om 11.50 uur stipt naar buiten te komen, en haar samen te verrassen. Met een telefonisch smoesje lokte actrice Ruth Beeckmans Julie naar buiten, waar ze getrakteerd werd op een luid applaus en een verjaardagslied (uiteraard met respect voor de regels rond ‘social distancing’).

Buurt Bankstraat in actie
René en Kristin zijn buren en wonen in de Bankstraat in Leuven. René is de beheerder van het buurtkastje en zorgt ervoor dat de informatie die hier uithangt actueel blijft. In coronatijden is juiste informatie natuurlijk heel belangrijk. “Naast belangrijke informatie, bieden buurtbewoners via dit kastje elkaar ook hun hulp aan om bijvoorbeeld boodschappen te doen”, vertelt René. “Om de sfeer ook een beetje ontspannen te houden, hang ik regelmatig een selectie ludieke cartoons in de vitrine. Het is leuk om te zien dat voorbijgangers regelmatig bij het kastje blijven staan.”

Kristin zet zich al langer in als vrijwilliger in Alvinnenberg, een woonvoorziening voor mensen met een beperking. “Daar ging ik wekelijks paardrijden met een groepje bewoners. Maar ook die activiteit valt nu stil door corona. Daarom bood ik mijn hulp ook aan via ‘Leuven Helpt’. Sindsdien doe ik boodschappen voor een 73-jarige man. Normaal gezien neemt hij zelf de bus, maar momenteel krijgt hij verzorging en gaat het wat moeilijker. Ik bel hem dagelijks en pik dan met mijn brommertje zijn boodschappenlijstje op. Er komt ook iemand langs om hem te verzorgen, waardoor hij dagelijks wel iemand ziet. Toch zei hij vandaag voor het eerst dat hij wat eenzaam is. Momenteel zet ik zijn boodschappen op een veilige afstand af, waardoor een babbeltje moeilijk is. Dat zal na coronatijd wel weer kunnen”.

In de Bankstraat wonen nog meer geëngageerde mensen. Ze houden er dagelijks om 20 uur applausacties en branden kaarsjes. Je kan er ook heel wat originele beertjes gaan spotten. Sommige bewoners hadden geen klassieke ‘teddybeer’ in huis en zijn heel creatief geweest met raamtekeningen. “Al van bij het begin van de corona-uitbraak, viel het ons op dat buren iets voor elkaar wilden betekenen. Hier wonen veel alleenstaande, oudere dames. We zijn samen koortsthermometers gaan kopen bij de apotheek en hebben die in de buurt uitgedeeld aan mensen die er geen in huis hadden”, vertelt René.

Het bericht Gewone mensen die ongewone dingen doen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over