Gerestaureerde Calvarie terug thuis op begraafplaats Vlierbeek

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het was nog voormalig burgemeester Louis Tobback die de plechtige belofte deed: de Calvarie, het magnifieke Christusbeeld op de begraafplaats aan de Abdij van Vlierbeek, zou in ere hersteld worden. Gisteren vond de indrukwekkende terugplaatsing van de gerestaureerde Calvarie plaats. Ook Tobback was van de partij.

Het enorme Christusbeeld dateert al van vóór 1893. Met zijn plek, centraal op het kruispunt van de wandelpaden op het oudste gedeelte van deze begraafplaats, was het voor veel Vlierbekenaren een vertrouwd zicht. De tand des tijds maakte echter dat de Calvarie een nogal troosteloze aanblik had gekregen.

Daarom werd het gietijzeren beeld in december weggehaald door de stadsdiensten om het te laten restaureren. Met veel zorg werd het vervolgens gezandstraald, gemetalliseerd en gespoten. Opnieuw in ere hersteld, werd het beeld gisteren teruggeplaatst op de begraafplaats van Vlierbeek met de helpende handen van schepen Bieke Verlinden, voormalig burgemeester Louis Tobback, ere-schepen Christiane Vanneck en voormalig schepen Dirk Robbeets. Het kan nu opnieuw voor vele jaren zijn prominente plaats op de historische site innemen.

De terugplaatsing werd ook bijgewoond door de voorzitter van de kerkraad van Onze Lieve Vrouw Vlierbeek, Hans Smeyers, en enkele vertegenwoordigers van de Heemkundige Kring Vlierbeek, Robrecht Janssen en Herman Huveners. De Kring maakt de blijvende zorg voor het Vlierbeeks erfgoed mee mogelijk en helpt een draagvlak voor restauratiewerken creëren. Zij gaven ook advies bij de restauratie van de Calvarie.

“Het vernieuwde Christusbeeld is een eerste stap in de richting van het herwaarderen van de begraafplaats van Vlierbeek”, vertelt schepen Bieke Verlinden. Roel Van Roosbroeck, begraafplaatsbeheerder van stad Leuven, vult aan: “Voor de gesloten begraafplaats aan de Abdij van Vlierbeek maken we een eigen, mooi ontwerp dat deze historische site in haar waarde zal zetten. Daarbij houden we een ecologisch onderhoud van deze bijzondere plek in het achterhoofd.” ”Daarnaast werken we met de stad ook aan een ‘masterplan’ voor al onze begraafplaatsen. We willen de historische graven die in ons bezit zijn in ere houden en van de begraafplaatsen uitnodigende ‘koesterplekken’ in de stad te maken, serene groene ‘begraafparken’ die ook meer sociale functies hebben”, besluit schepen Verlinden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans