Gemeente Haacht voorziet in kinderfietsen via deelsysteem

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Na een bevraging bij de inwoners van Haacht blijkt dat er voldoende interesse is om een uitleensysteem van kinderfietsen op te starten. Met dit systeem betaal je als ouder een abonnement van 60 Euro per jaar. In ruil krijg je een degelijke fiets op maat van je kind, van loopfiets tot grote kinderfiets. Als je kind groter wordt, dan ruil je de fiets in voor een groter exemplaar. Ook het onderhoud van de fiets is in de prijs inbegrepen.

“Dit is een win-win situatie” verklaart schepen van duurzaamheid Dieter Van Besien (Groen). “Enerzijds moeten ouders geen kinderfietsen meer kopen die na één of twee jaar te klein geworden zijn, en anderzijds stimuleren we zo een meer duurzame manier van consumeren. Je koopt niet het product op zich, in dit geval de fiets, maar wel de dienst die je nodig hebt, in dit geval het feit dat je kind kan rijden met een fiets die aangepast is aan de leeftijd. Daardoor worden de fietsen hergebruikt, komen ze niet op de afvalberg terecht, en is de leverancier gemotiveerd om zeer degelijk materiaal te voorzien. De leverancier wil namelijk zelf dat zijn fiets zolang mogelijk meegaat.”

Voor de dienstverlening werkt gemeente Haacht samen met Velo VZW uit Leuven. “Haacht is na Leuven en Herent de derde gemeente waar we deze dienst opstarten,” zegt Jos Vandikkelen, directeur van Velo VZW. “We zijn blij dat deze formule aanslaat, en dat gemeentebesturen meer en meer bewust met duurzaamheid bezig zijn. Stilaan begint men te beseffen dat niet alleen in steden maar ook in kleinere gemeenten het motto ‘delen is het nieuwe hebben’ zinvol is.”

Vier keer per jaar zal de organisatie met de fietsen naar een locatie in Haacht komen. Daar kunnen fietsen gekozen en omgeruild worden. Iedereen kan ook op elk moment terecht bij Velo in Leuven. Het kinderfietsproject is bekend onder de naam Velokadee.

Haacht begint in januari 2018 met deze dienst. In samenspraak met Velo zal het eerste moment echter in december 2017 georganiseerd worden, zodat er mogelijk nog een kinderfiets onder de kerstboom terecht kan komen.

Naast het aanbieden van kinderfietsen op uitleenbasis zal de gemeente Haacht ook via Velo VZW zes fietspompen installeren op openbaar domein waar veel fietsers komen. Die pompen kunnen door iedereen gebruikt worden.

Meer informatie via www.velokadee.be of info@velokadee.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer