Galerie Dessers sluit Leuvense zaak

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Kunstgalerie Dessers sluit op 6 juli 2019 definitief de deuren aan de Naamsestraat 11-13. Vanaf 22 september zijn klanten welkom in de nieuwe galerie in Hasselt.

Galerie Dessers is veertig jaar geleden opgericht in Hasselt en organiseert daar al sinds 1978 tentoonstellingen. Hiermee is ze in Vlaanderen één van de langst bestaande galeries. Leuven is vijftien jaar geleden geopend als tweede vestiging, maar werd bestuurd en geprogrammeerd vanuit Hasselt.

“Na vijftien jaar is de beslissing genomen om het aanbod te centraliseren in één magnum-galerie van bijna 600 vierkante meter en die plek was was snel gekozen”, zegt Katrien Dessers. “De beslissing om het aanbod van Leuven te verhuizen naar Hasselt werd genomen omwille van verschillende redenen. Om te beginnen, had de eigenaar van het pand aangegeven, dat hij het pand in de nabije toekomst terug zou willen om zijn kantoren uit te breiden, waardoor een voortzetting van de handelshuur onzeker was, dus hebben we geanticipeerd en gekozen voor een verdubbeling van de oppervlakte in Hasselt. Een betaalbaar pand vinden in Leuven met dezelfde uitstraling dan het huidige pand, is moeilijk. Daarnaast is het pand in Hasselt eigendom. Meer en meer hoorden we hier ook signalen dat mensen minder en minder naar het centrum van Leuven komen omwille van het circulatieplan en het wegvloeien van ‘mooie’ winkels. De versnippering van het aanbod over twee vestigingen wordt nu gebundeld op één plaats, wat ook zo zijn voordeel heeft. Klanten uit Vlaams-Brabant waren de voorbije jaren al frequente bezoekers van Hasselt. Voor kunst wordt misschien iets sneller een verplaatsing gedaan. In de nieuwe ruimte is er plaats voor een kunstbibliotheek, een zitgedeelte en verschillende tentoonstellingssets, waardoor een bezoek aan de galerie een totaalbeleving zal worden en we hopen de drempel te verlagen voor mensen die van kunst houden.”

De galerie in Leuven is nog open tot 6 juli. De nieuwe galerie in Hasselt gaat open op 22 september 2019.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters