Fruitbedrijf bouwt loods naast natuurdomein zonder milieuvergunning

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De nieuwe loods van Healthy Fruit aan de Vinneweg in Zoutleeuw is bijna klaar om in gebruik te nemen. Als donderslag bij heldere hemel blijkt echter dat een milieuvergunning voor het pand nog niet aan de orde is. Burgemeester Jos Ceyssens kan roet in het eten smijten, maar doet dit alsnog niet. Natuurpunt is van mening dat het bedrijf niet thuis hoort aan de rand van natuurdomein Het Vinne.

Ondanks het bestaan van de nieuwe loods achter, kan nog tot 8 juli bezwaar worden ingediend tegen de toekenning van een milieuvergunning volgens een informatiepamflet. Het stadsbestuur leverde wel al een bouwvergunning af en maar wachtte niet op de milieuvergunning.

“Gezien de koppeling van de stedenbouwkundige en de milieuvergunning is de bouwvergunning in principe geschorst totdat de milieuvergunning definitief is. Dit tot alle beroepsmogelijkheden in eerste aanleg zijn uitgeput. Ik zal geen verdere stappen ondernemen. Het bedrijf bouwt op eigen risico met het gevaar dat er problemen kunnen volgen”, stelde Ceyssens. Burgemeester Ceyssens (CD&V) ziet geen graten in de locatie van de opslagplaats. Volgens hem heeft de Belgische Fruitveiling (BFV) eveneens grote frigo’s op een industrieterrein vlakbij hetzelfde natuurdomein en ook die worden gekoeld met ammoniak. Volgens de burgervader werd er zeker aan de veiligheid gedacht. In het stedenbouwkundig dossier staat een positief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), waarin wordt gesteld dat de natuurwaarden geen schade oplopen.

De tegenstanders stellen dat tonnen gevaarlijke stoffen, 9.960 liter ammoniak, tienduizend liter mazout en vijfduizend liter gevaarlijke producten om precies te zijn, opgeslagen worden vlakbij het natuurdomein en een school. De gevolgen voor de natuur zouden niet te overzien zijn en ook de veiligheid in het schooltje zou op die manier in het gedrang komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer