Fototentoonstelling ‘De Duitse Negatieven van Leuven’

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In het stadspark van Leuven loopt vanaf 11 augustus de openluchttentoonstelling ‘De Duitse Negatieven van Leuven’. Uitzonderlijke foto’s uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium geven je een bijzondere kijk op Leuven en het leven van de Leuvenaar tijdens de bezetting in de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog reisde een dertigtal Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten doorheen het hele land om de belangrijkste monumenten op Belgische bodem op beeld vast te leggen. Zij fotografeerden meer dan 10.000 Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, herenwoningen, publieke monumenten, interieurs en kunstwerken. Dit voor propagandadoeleinden. Een vierhonderdtal foto’s werden in Leuven genomen.

Tien jaar na het einde van de oorlog konden de originele fotografische negatieven – allemaal op glasplaten – aangekocht worden door de Belgische Staat. Sindsdien worden de ‘Duitse negatieven’ beheerd, bewaard en ontsloten door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel.

Openluchttentoonstelling
Naar aanleiding van het stadsproject “HERLEVEN. Leuven na 1918” besloot de stad om een dertigtal foto’s gratis tentoon te stellen in het stadspark. De selectie geeft een bijzondere kijk op hoe vele Leuvenaars tijdens de Duitse bezetting hun leven trachtten verder te zetten. De tentoonstelling loopt nog tot en met 11 november en is gratis toegankelijk.

De tentoonstelling is een initiatief van de stad Leuven, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en kadert in het stadsproject “HERLEVEN. Leuven na 1918” dat focust op het herstel van het dagelijkse leven van de Leuvenaar na de Eerste Wereldoorlog, met een expo in de Cera-gebouwen (Muntstraat 1) tot en met 11 november.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer