Filmende ramptoeristen vliegen op de bon

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De politie is het beu: steeds meer chauffeurs halen hun smartphone of tablet boven wanneer ze in de kijkfile van een ongeval staan. Daardoor maken ze de file alleen maar langer én gevaarlijker. Afgelopen vrijdag gebeurde hetzelfde op de E40 tussen Leuven en Brussel, zo’n 200 ramptoeristen vlogen toen op de bon.

Het ongeval op de E40 was spectaculair: een vrachtwagenchauffeur werd vermoedelijk onwel, zijn voertuig ging aan het slingeren, vloog door de middenberm en kwam daar tot stilstand. De chauffeur overleed ter plaatse. Onmiddellijk ontwikkelden zich monsterfiles in beide richtingen. Pas vier uur later losten de files zich stilaan op.

Een van de oorzaken van de lange files was het feit dat veel chauffeurs foto’s wilden nemen van het ongeval. Een trend die steeds meer voorkomt en waar de politie grijze haren van krijgt. Die besloot vrijdag ook in te grijpen en enkele agenten in te zetten om nummerplaten te noteren. “Soms halen we mensen effectief uit het verkeer, maar dan moeten we al voldoende bemand zijn en dat brengt vaak nog meer hinder mee. Meestal houden we het op de nummerplaten en sturen we een boete op.”

Dat gebeurde ook afgelopen vrijdag op de E40: zo’n 200 ramptoeristen mogen zich verwachten aan een boete van 110 euro. De politie is formeel: het is verboden om al rijdend je gsm te gebruiken. Je blik op de weg verslapt, waardoor er ook in kijkfiles vaak ongelukken gebeuren. Het levert ook extra vertragingen op, omdat mensen soms bijna stilstaan voor een goede foto van een ongeval.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans