Fietsroute langs de vier Leuvense abdijen

Met de zomermaanden in het vooruitzicht is het fijn om er eens met de fiets op uit te trekken. Visit Leuven, de toeristische dienst van de stad, bracht een fietsroute langs de vier Leuvense abdijen in kaart.

Overdreven sportief hoef je niet te zijn, om deze fietstocht te maken. De totale afstand van de tocht bedraagt 14, 1 kilometer en er zijn lekkere tussenstops voorzien.

Sint-Geertruiabdij

Vertrekken doe je aan de Grote Markt. Via het Mathieu De Layensplein, Dirk Boutslaan, Mercatorpad, Mechelsestraat en Halfmaartstraat bereik je de Sint-Geertruiabdij in het hart van het Klein Begijnhof. De gebouwen werden opgetrokken tussen de 14e en 17e eeuw en werden eind jaren ’70 gerestaureerd en heringericht als wooncomplex. In de voormalige kapel bevindt zich het unieke scoutsmuseum. De binnentuin van de abdij is een oase van rust en groen, ideaal voor een korte stop. In het park van de Sint-Geertruiabdij mag je niet fietsen, wel wandelen met de fiets aan de hand.

Abdij Keizersberg

Vanuit de Halfmaartstraat fiets je naar de Sluisstraat, Havenkant en Achter de Latten. Via de lift  bereik je Abdij Keizersberg. Ze werd opgericht aan het einde van de negentiende eeuw door de benedictijnen van de abdij van Maredsous. De pandgangen en glasramen zijn de moeite waard. De abdij is nog steeds bewoond, vooral door universiteitsstudenten. De tuin is een openbaar park, van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Abdij van Vlierbeek

Via de Vaartkom, Redersstraat, Vuurkruisenlaan, Brugbergpad, Eénmeilaan, Lentedreef, Beemdenstraat, Beemdenpad en Kloosterdijkpad bereik je de Abdij van Vlierbeek. Op de binnenplaats kan je bekomen en iets drinken op het gezellige terras.

Abdij van Park

5,5 kilometer later en via de Vlierbeeklaan, F Nackaertstraat, P. Eeckelaerslaan, Borstelstraat, R. Novarumlaan, Stadionlaan, D. Mellaertstraat, J. Vranckxweg, Dejonghestraat, Platte Lostraat, A. Stainierstraat, Korbeek Lostraat, Brugstraat en het fiets- en voetgangerspad bereik je de Abdij van Park, de norbertijnenabdij uit 1129. Uitrusten kan je met een drankje of een hapje op het terras met zicht op de vijvers.

www.visitleuven.be

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters