Fietsersbond wil tot 2018 geen ophalingen meer gestalde fietsen aan station

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer
De Fietsersbond wil dat er aan het Leuvense station geen verkeerd gestalde fietsen meer opgeruimd worden tot de fietsenparking klaar onder het Martelarenplein klaar is. De NMBS wil deze parking tegen 2018 in het leven roepen en het zou de fietsparkeerplaatsen tot tienduizend verhogen. Volgens de Fietsersbond zou na de bouw hiervan voldaan worden aan de vraag, de NMBS op weekdagen er gemiddeld elfduizend fietsende pendelaars telt.

De Fietsersbond reageert hier verheugd op. In april en mei komen er aan het station al fietsstallingen bij, wat het totale aantal tegen eind juni 2016 op welgeteld 6.794 brengt. Omdat dat aantal momenteel nog onvoldoende is om aan de behoefte te voldoen, vraagt de bond dat de stad Leuven stopt met haar regelmatige opruimacties van fietsen die niet-reglementair gestald staan. Als de verbodsborden om de fiets in deze omgeving op straat te stallen binnenkort geplaatst zijn, wil Leuven bovendien ook nog een GAS-boete opleggen aan de eigenaar van de opgehaalde fiets.

Om orde te scheppen in de chaos van verkeerd gestalde fietsen op het Martelarenplein stelt de Fietsersbond voor op dit plein een tijdelijke stalling in te richten waar men zijn fiets reglementair kan plaatsen. Ook de inschakeling van werknemers van het sociale-economiebedrijf Velo of stadswachten om omgevallen fietsen recht te zetten en hinderlijk of gevaarlijk geplaatste fietsen te verplaatsen is een vraag van de Fietsersbond.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer