FGP Leuven rolt cannabisbende op die actief is in België en Nederland 51 kilo cannabis in beslag genomen

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De tussenkomst van de politie op 19 locaties in Vlaanderen en Wallonië en 7 locaties in Nederland, heeft geleid tot het aantreffen van in totaal 51 kilogram cannabis, 7 cannabisplantages waarvan 4 van industriële grootte in Antwerpen, Aalst, Koekelberg en Marcinelle, en een stekkenplantage van 2600 cannabisstekken. Met het oog op het recupereren van het wederrechtelijk vermogen werd er 167.000 euro cash geld, vijf wagens en drie gloednieuwe Harley Davidson-motoren in beslag genomen.

Na een intensief onderzoek gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in Leuven in samenwerking met binnenlandse en buitenlandse politiediensten werden onlangs 26 huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland. Het onderzoek focuste zich op een bende die vanuit België, in samenwerking met een growshop in Nederland, grootschalige cannabisplantages beheerde op diverse locaties in België. De opdrachtgevers, een 56-jarige man uit Tremelo en één van zijn zonen, zochten actief naar locaties om cannabisplantages in onder te brengen. Vervolgens lieten zij naaste medewerkers de plantages opbouwen met materialen die zij verschaften vanuit hun growshop in Nederland. De opbrengsten van de oogst van de plantages werden via diverse kanalen witgewassen.

Er werden in totaal elf personen gearresteerd waarvan zeven mannen werden voorgeleid bij de Leuvense onderzoeksrechter.  Zes personen werden aangehouden voor betrokkenheid bij feiten van teelt van cannabis in het kader van een vereniging en witwassen. Het gaat om de 56-jarige vader en zijn 26-jarige zoon uit Tremelo, een 19-jarige uit Aalst, een 44-jarige uit Schaarbeek, een 50-jarige uit Hulsthout en een 49-jarige uit Sint-Jans-Molenbeek. Zij verschijnen op vrijdag 3 maart voor de raadkamer. Eén man, een 41-jarige uit Erembodegem, werd vrijgelaten onder voorwaarden. Ook in Nederland werden gerechtelijke maatregelen genomen.

Het resultaat van de actie is te danken aan de nauwe samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse autoriteiten. In België zelf werd dit resultaat mogelijk gemaakt door de vlotte samenwerking tussen zeven FGP’s en elf lokale politiediensten, gespreid over het hele land.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer