Festival 20/21 sluit aan bij ‘Keychange: genderevenwicht tegen 2022!’

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Er is veel nieuws bij Festival 20/21. Het schaart zich als eerste festival in Vlaanderen achter het Keychange: genderevenwicht tegen 2022! Het profiel is op scherp gezet waardoor de merknaam Novecento verdwijnt, dat en het kersverse programma 2018 is zonet gelanceerd.

Keychange: quota voor genderevenwicht

Festival 20/21 sluit zich als eerste festival in Vlaanderen/België aan bij Keychange en wil zo actief meebouwen aan genderevenwicht in de hedendaagse muziek. Keychange is een baanbrekend internationaal initiatief dat investeert in vrouwelijk opkomend talent en festivals actief aanmoedigt om in het muzikale landschap een 50:50 genderevenwicht te realiseren tegen 2022.

Festival 20/21 engageert zich om tegen 2022 het volgende te realiseren namelijk 50:50 genderevenwicht in de programmatie. Dat wil zeggen dat 50% van de ensembles heeft minimum één vrouw vrouw/non-binary/transgender als lid heeft, 50:50 genderevenwicht bij alle compositie-opdrachten , 50% van de componisten die een opdracht krijgen zijn vrouw/non-binary/transgender.

Maarten Beirens, algemeen directeur Festival 20/21: “Dagelijks merk ik dat er een sterke en veelzijdige generatie van vrouwelijke artiesten en in het bijzonder componisten klaarstaat om internationaal de toon te zetten. In de voorbije jaren hebben vrouwelijke componisten al een ruim aandeel gehad op Transit. Door aan te sluiten bij Keychange verbinden we ons ertoe om onze inspanningen structureel te maken en talent van alle genders volop aan bod te laten komen in de programmering van Festival 20/21”

Meer dan ooit Festival 20/21

Het festival in Leuven heet voortaan Festival 20/21, de term Novecento wordt vanaf nu achterwege gelaten. Festival 20/21 streeft er elk concert naar om als een speer binnen te dringen in een van de kernen van de recente muziekgeschiedenis.

Festival 20/21 wil de onwaarschijnlijke veelzijdigheid van die recente muziekgeschiedenis hoorbaar maken.

Festival 20/21 focust op de muziek van de 20e én de 21e eeuw, als op één gigantische, naar alle kanten uitwaaierende stroom van muzikale vernieuwingen. Kortom Festival 20/21 koestert het repertoire van het nabije verleden en kijkt  tegelijk onbevreesd vooruit naar wat de muzikale toekomst brengt. Transit, het creatiefestival voor nieuwe muziek, blijft daarbij  een heel bijzondere rol opeisen:  want wat zou een speer zijn zonder speerpunt?!

Festival 20/21 – Programma 2018

Het festival met de focus op de muziek van de twintigste én éénentwintigste eeuw komt eraan met twintig klassieke concerten tussen 24 september  en 25 oktober 2018 op verschillende locaties in Leuven.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer