Extra troeven voor Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo zijn afgelopen maanden uitgegroeid tot een trekpleister. Voor veel Leuvenaars is de buurt – met Hal 5 en het nieuwe terras, het nieuwe plein en park – de ideale plek geworden om af te spreken met vrienden, te spelen met de kinderen of een workshop te volgen. Het is niet verwonderlijk dat “Hal 5’en” een Leuvens werkwoord geworden is.

Nog geen jaar geleden opende Hal 5 de deuren. Op initiatief van de stad en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) vormde een groep partners de historische spoorweghal om tot een ontmoetingsplek, met een bewegingsruimte, een sociale kruidenier, een food court en een bar. “Hal 5 is snel een trekpleister geworden, een nieuw kloppend hart voor Kessel-Lo, waar mensen elkaar graag ontmoeten”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani. “En sinds kort is het nieuwe terras, met zicht op het Treinpark, klaar, waardoor het een nog aangenamere plek is geworden.” Ook de polyvalente hal, die iedereen goedkoop kan huren om een workshop, lezing, event… te organiseren, wordt druk gebruikt.

“Je ziet aan het succes van Hal 5 dat er nood is aan extra ontmoetingsruimte en plaatsen waar verenigingen activiteiten kunnen organiseren. Ik wil graag zo’n plek inrichten in elke deelgemeente. Bijvoorbeeld in het deelgemeentehuis van Heverlee, of dat van Kessel-Lo. Kwaliteitsvolle openbare ruimte brengt mensen samen, dat zie je ook in een stad als Kopenhagen.”

Waterfontein

Binnenkort krijgen de Centrale Werkplaatsen nog extra troeven. De brede strook tussen het Blauwputplein en Hal 4 krijgt een nieuwe invulling. “Op vraag van de buurt gaan we de strook vergroenen en er speelwater voorzien”, zegt Ridouani. “Momenteel zijn we met de aannemer in overleg over het ontwerp van de fontein. Als alles goed loopt, beginnen we na de zomervakantie aan de aanleg en kunnen we tegen volgende lente volop genieten van de waterspeelfontein.”

Ook voor Hal 4 zijn er nog tal van mogelijkheden. “Die Hal is twee keer zo groot als Hal 5 en wordt ook gerestaureerd,” vertelt Ridouani. “Op het openingsfeest van het Blauwputplein komende zondag vragen we aan de buurtbewoners wat zij er graag willen en wat voor hen een verrijking voor de buurt zou zijn. De buurtbewoners kunnen dan ook laten weten hoe ze het Blauwputplein en het Treinpark nog willen verbeteren, bijvoorbeeld met kunstwerken of avontuurlijke spelelementen.”

Opening Blauwputplein

Zondag 13 mei, tussen 12 en 18 uur, organiseert de stad samen met de inwoners, Hal 5 en verschillende handelaars en horeca-uitbaters uit de wijk een openingsnamiddag. “Met een extra grote editie van Camping Flamingo met meer dan 70 standhouders, een markt met lokale handelaars, een kinderdorp met springkastelen en go-carts is er van alles te beleven die dag”, zegt Ridouani.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans